Plânsul este singura modalitate prin care bebelușii își pot comunica nevoile la această vârstă fragedă. Episoadele de colici bebe se manifestă prin plâns excesiv, continuu și inconsolabil fără un motiv aparent. Este important să știi când apar colicii la bebeluși și cât durează, precum și remediile utile.

Ce sunt colicile la bebeluși? 

De obicei, diagnosticul de colici bebeluși este pus pe baza „regulii celor 3” și anume episoade de plâns frecvent:

  • cel puțin 3 ore pe zi, cumulat;
  • apar în cel puțin 3 zile pe săptămână;
  • cel puțin 3 săptămâni la rând.

Rețineți că vorbim de colici dacă NU există alte cauze aparente – precum nevoia de hrană, disconfort, scutec murdar, febră etc. Colicile afectează în egală măsură fetele și băieții și pot să apară atât la copiii alăptați la sân, cât și la cei alăptați cu formulă. Colicile nu sunt o boală în sine și nu cauzează probleme pe termen lung.

Când apar colicile la bebeluși și cât timp durează?

Aproximativ 1 din 5 copii dezvoltă colici, de obicei la 2-3 săptămâni de la naștere. Pot să apară și colici la bebeluși de 1 săptămână. Până la câte luni au bebelușii colici? De obicei, colicile ating punctul maxim la 4-6 săptămâni și dispar de la sine până la vârsta de 3-4 luni. Când încep colicii la bebeluși, episoadele de plâns pot să fie atât ziua, cât și noaptea, uneori la aceleași ore în fiecare zi și pot dura de la câteva minute până la o oră sau mai mult.

Cauze - De ce fac bebelușii colici? 

Nu se cunoaște cauza exactă pentru colici nou născuți, dar există unele teorii. Una dintre ele este că bebelușii sunt sensibili și au probleme în a se adapta la viata extra-uterină (stimuli, zgomote, lumini) – teoria neurodezvoltării sau colici de origine neurologică. Unii sugari pot face față mai ușor acestor schimbări, în timp ce alții se adaptează mai greu și apare suprastimularea.

Alte cauze pentru colici la bebeluși includ:

  • sensibilitate la gaze abdominale și exces de gaze – colici de origine digestivă;
  • imaturitatea sistemului digestiv și a florei intestinale;
  • sensibilitate la lapte;
  • hrănirea bebelușului cu lapte de origine animală;
  • înghițirea unei cantități mari de aer în timpul suptului;
  • lipsa eructației după hrănire.

Simptome - Cum se manifestă colicile la bebeluși? 

Principalele simptome colici bebeluși sunt:

  • plâns intens, inconsolabil, fără motiv aparent – tonalitate mai înaltă;
  • eliminarea de gaze - probabil din cauza înghițirii de aer în timp ce plânge;
  • roșu la față;
  • musculatura abdominală este contractată, ține pumnii strânși sau duce genunchii spre piept.

Rețineti că multe afecțiuni pot fi confundate cu episoade de colici, precum infecții, reflux gastroesofagian, supraalimentație sau lipsa hrănirilor suficiente etc. Colicile NU se manifestă prin febră, vărsături, lipsa apetitului, scaune cu urme de mucus sau scaune cu sânge.

Liniștirea bebelușului cu colici

Adaptarea la viața cu bebe și primele luni după venirea pe lume a micuțului cu siguranță nu sunt ușoare. Când apar și colicile, lucrurile pot deveni copleșitoare pentru părinți. Deoarece nu există o cauză clară a colicilor, nu există un singur tratament. Există, însă, mai multe măsuri ce pot fi încercate. Cel mai important este să aveți răbdare și să-i oferiți copilului confort, înțelegere și iubire. Nu uitați că fiecare copil este unic. Ceea ce funcționează pentru un copil poate să nu funcționeze pentru altul.

Babywearing pentru liniștirea bebelușului cu colici

Babywearing se referă la purtarea bebelușului într-un sistem ergonomic sau marsupiu. Un produs tip babywearing poate fi o modalitate eficientă de a calma un bebe cu colici. Asigură confort și siguranță copilului, simțind prezența ta și fiind în contact direct cu tine.

Infășarea bebelușului

Infășarea bebelușului poate fi o metodă utilă pentru reducerea colicilor. Poate oferi o senzație de siguranță și confort. Însă, asigurați-vă că infășurarea este sigură, dar nu restrictivă. Lăsați suficient spațiu pentru ca bebelușul să respire liber și să aibă mișcări ușoare cu picioarele și mâinile.

Comprese cu apă caldă

Compresele cu apă caldă pot fi utile în caz de colici, reducând disconfortul. Aveți grijă ca apa să fie caldă, nu fierbinte. Puteți folosi o batistă sau un prosopel înmuiat în apă caldă, reducând excesul de apă. Verificați cu atenție temperatura, pentru că pielea bebelușului este foarte sensibilă. Nu puneți comprese pe zona ombilicală și observați reacția bebelușului - cum reacționează acesta la compresă.

Sunete albe pentru bebeluși cu colici

Sunetele albe pot fi utilizate ca o modalitate eficientă de a calma și relaxa un bebe cu colici. Exemple de sunete albe includ sunetul unui uscător de păr, sunetul ploii, sunete din natură, ca valurile mării, foșnetul frunzelor sau cântecele păsărilor. De asemenea, există și aplicații mobile sau aparat cu sunete albe pentru bebeluși cu colici.

Mișcare & exerciții pentru eliminarea gazelor

Mișcarea și activitatea fizică pot ajuta la eliminarea gazelor și la ameliorarea disconfortului asociat cu episoadele de colici bebe. De exemplu, puteți apela la tehnici ca;

  • masajul ușor al burticii pentru colici sugari;
  • gimnastică pentru bebe - exerciții ușoare cu picioarele bebelușului, cum ar fi îndoirea și întinderea delicată a genunchilor sau exerciții de pedalare ce pot ajuta la stimularea sistemului digestiv și la eliminarea gazelor;
  • ridicarea și coborârea picioarelor.

Oferă-i o suzetă

Folosirea suzetei poate fi o strategie utilă pentru a calma și liniști bebelușul cu colici. Suzeta este despre confort emoțional – este un exemplu de supt ne-nutritiv cu efect calmant pentru colici la sugari. Există chiar suzete special concepute pentru bebelușii cu colici, cu un design ergonomic. Rețineți, însă, că suzeta se oferă doar după inițierea alăptării eficiente la sân, altfel poate interfera cu hrănirea copilului.

Cum se pune diagnosticul de colici?

Nu există niciun test pentru colici. În general, medicii pun diagnosticul de colici după analiza simptomelor – în acest caz diferențierea plânsului normal de plânsul dat de colici și excluderea altor probleme. Medicul va adresa întrebări despre simptomele copilului, dacă sunt factori ce intensifică sau ameliorează plânsul, când apar episoadele de plâns intens etc. Se va face și o examinare fizică. În unele cazuri pot fi făcute și teste de sânge sau alte investigații pentru a exclude alte posibile probleme.

Tratament colici bebeluși - Ce e de făcut?

În general, tratamentul pentru colici bebe se axează pe anumite schimbări alimentare și unele măsuri de liniștire a copilului. Uneori pot fi utile și diferite medicamente sau remedii, la indicațiile medicului.

Tratament medicamentos colici

Tratamentul medicamentos pentru colici poate include picături colici bebeluși cu simeticonă ce ajută la eliminarea gazelor, picături de lactază pentru digestia lactozei sau probiotice pentru dezechilibrul florei intestinale.

Ceai pentru colici la bebeluși

Unele ceaiuri pot fi, de asemenea, utile pentru reducerea colicilor la bebeluși. Însă, trebuie folosite doar la indicațiile medicului. Astfel de tipuri de ceai colici bebeluși pot include unul sau mai multe ingrediente, plante precum mușețel, lemn dulce, fenicul, chimen etc. Ajută la calmarea disconfortului și a crampelor, în principal prin reducerea acumulării de gaze sau facilitarea eliminării lor. Însă, întrebați medicul cât ceai de colici se dă la bebeluși, pentru siguranță.

Leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși

În general, colicile se reduc prin unele schimbări ale alimentației sau unele remedii simple. Astfel, există mai multe exemple de leacuri bătrânești pentru colici bebeluși ce pot fi utile, precum masajul burticii, contactul piele-pe-piele cu bebe, exerciții ușoare pentru reducerea gazelor, o băiță caldă, comprese calde, înfășatul, legănatul, zgomotele albe sau muzica liniștitoare etc. Nu folosiți alte remedii colici bebeluși sau diferite tipuri de tratament colici bebeluși de pe forumuri fără recomandarea medicului.

Schimbarea alimentației mamei

Alimentația mamei influențează compoziția laptelui matern și implicit starea copilului. Dacă bebe are colici și este alăptat la sân, poate fi util să limitezi consumul de alimente cu efect simulant, precum ciocolată sau cofeină. De asemenea, limitează lactatele, fructele oleaginoase cu potențial alergen, precum și alimentele cu risc crescut de a cauza gaze și flatulență, precum leguminoase ca fasole sau linte și crucifere ca varză sau broccoli. Este important să fii atentă la semnalele copilului și să vezi cum reacționează la alimentația ta.

Când trebuie dus bebelușul la medic?

Înainte de a presupune că bebe are colici, ar trebui să căutați și alte semne de boală. Acestea pot include febră, lipsa apetitului, vărsături și diaree, iritabilitate intensă, modificarea ritmului respirator, somnolență sau insomnie etc. Contactați medicul dacă observați oricare dintre aceste simptome sau dacă bebe plânge excesiv când apar colici bebeluși. Este important să mergem la medic de fiecare dată când ceva ne îngrijorează sau apar schimbări, pentru a exclude diferite probleme medicale.

Complicații colici bebeluși

Colicile sunt o problemă frecventă și în general se reduc de la sine. Însă, pot fi o sursă majoră de stres și disconfort pentru părinți, intensificând privarea de somn, epuizarea și chiar depresia. Dificultățile de a calma și alina disconfortului bebelușului pot afecta starea de bine emoțională a părinților și pot provoca oboseală cronică. Colicile sunt, de asemenea, o cauză a înțărcării sau întreruperii precoce a alăptării. În plus, pot afecta somnul bebelușului, interacțiunea afectivă, legătura părinte-copil și dinamica familială.

Ce pot face dacă bebelușul nu se oprește din plâns?

Uneori, cât timp au bebelușii colici pare că orice facem pentru a-i calma nu ajută, ceea ce poate deveni frustrant și epuizant. Este important totuși să încercați să vă păstrați calmul și dacă simțiți că vă pierdeți răbdarea și deveniți copleșiți, să vă îndepărtați câteva minute. Sub nicio formă NU zguduiți copilul, pentru că efectele pot fi extrem de grave. Sindromul copilului zgâlțâit este o problemă reală ce apare când bebelușul sau copilul mic este zgâlțâit, cu risc de apariție a unui traumatism cranian din cauza ciocnirii țesutului cerebral de cutia craniană.

Solicitați sprijinul celor din jur – prieteni, familie etc. - când simțiți că nu mai aveți energie sau răbdare cu plânsul copilului, dacă deveniți copleșiți. De asemenea, nu uitați că aceste episoade nu au nicio legătură cu abilitățile voastre de părinți și nu sunteți vinovați de nimic.

Recomandări pentru hrănirea corectă a bebelușului

Cauza colicilor poate să nu fie cunoscută, dar se crede că multe lucruri contribuie, inclusiv alimentația copilului și modul de hrănire. Ajutați bebelușul să eructeze după fiecare hrănire.

În cazul alăptării la sân a copilului, fiți atentă la alimentele pe care le consumați până când trec colicii la bebeluși. Nu trebuie să opriți alăptarea - alăptarea nu este o cauză a colicilor. Verificați atașarea la sân și dacă bebe suge într-un ritm potrivit. Dacă bebe este hrănit cu biberonul, poate fi util să utilizați un biberon anti-colici sau să încercați diferite tetine. Încercați să hrăniți copilul într-o poziție verticală pentru a limita înghițirea de aer în exces. Uneori medicul poate recomanda schimbarea formulei de lapte praf.

Întrebări frecvente

Când vine vorba despre colici bebe, există multe nelămuriri și întrebări, de la cauzele lor până la care sunt cele mai utile remedii. Este important să solicitați sfatul medicului pentru orice întrebări sau îngrijorări.

Când încep și până la câte luni au bebelușii colici?

Colicile pot apărea la bebeluși în primele luni de viață, în general la 2-3 săptămâni – dar poate varia de la un bebeluș la altul. În mod obișnuit etapa colicilor se încheie în jurul vârstei de 3 - 4 luni. Rareori, colicile pot continua până la vârsta de 6 luni.

Ce alimente provoacă colici la bebeluși?

Există unele alimente pe care le consumă mama care pot avea potențialul de a provoca sau de a agrava colicile la bebeluși prin intermediul laptelui matern – aceste alimente variază de la un bebeluș la altul. Cele mai frecvente includ lactate, leguminoase (fasole, linte, năut), crucifere (varză, broccoli), ceapă, alimente picante, nuci, cofeină, ciocolată. Acordați atenție simptomelor și observați reacțiile bebelușului în legătură cu anumite alimente.

Cum ne dăm seama că bebe are colici?

Principalele semne și simptome comune care pot indica prezența colicilor la bebe includ plâns intens și persistent, postură tensionată, gaze și flatulență, agitație și iritabilitate. Diagnosticul de colici infantile se bazează pe criterii specifice, cum ar fi plâns excesiv și neconsolabil timp de cel puțin 3 ore pe zi cumulat, cel puțin 3 zile pe săptămână, timp de cel puțin 3 săptămâni.