Păpuși textile

Setati ascendent
pe pagină

Un scurt istoric

Păpușile au o istorie îndelungată, cele mai vechi documentate datând din vremea civilizațiilor antice ale Egiptului, Romei și Greciei (anul 4000 înaintea erei noastre). În aceste timpuri, păpușile aveau rolul principal de jucărie pentru copii, unele prezentând chiar și brațe și picioare mobile, oferind posibilitatea de a fi schimbate de haine și angaja în diverse jocuri. În funcție de cultură, însă, păpușile erau folosite și în ritualurile tradiționale religioase sau ca obiecte de patrimoniu cultural, care erau oferite generațiilor următoare. Sau, cum era în cazul mireselor din Grecia antică, oferite ca daruri zeilor. Erau realizate din materiale naturale, precum lemn, lut, piatră, piele, oase, ceară sau fildeș. Aveau aspect rudimentar, departe de cel pe care îl au astăzi, dar detaliile și tehnica le ridicau pe unele dintre ele la rang de operă de artă.

Producția păpușilor moderne a început în secolul al XV-lea, în Germania, odată cu industrializarea și introducerea noilor materiale, precum plasticul și porțelanul. Păpușile din plastic au devenit curând populare, datorită versatilității lor și a costurilor de producție din ce în ce mai mici, pe când cele din porțelan, sofisticate și purtând outfituri după ultima modă a momentului când au fost create, au devenit simbol al eleganței și bunăstării, în prezent foarte apreciate și căutate de către colecționari.

Păpușile textile

Păpușile textile (sau din cârpe) erau realizate de către mame acasă, din resturi de materiale, nerezistând testului timpului, tocmai prin natura lor organică. Au fost descoperite puține dovezi ale existenței acestora în istorie, dar cea mai veche datează încă din Roma antică, circa 300 înaintea erei noastre și se află la Muzeul Britanic. Păpușile textile erau folosite pentru a-i liniști pe copiii mici sau pentru a-i învăța pe cei mai mari cum să aibă grijă de o altă ființă și chiar cum să coasă, aceștia putându-și coase propria păpușă. Aceste avantaje pot fi și în prezent exploatate, dat fiind că păpușile textile revin în atenția publicului.

Îți recomandăm să alegi pentru copilul tău păpuși textile din materiale de calitate superioară, sustenabile, antialergenice și testate toxicologic, astfel încât să fie sigure pentru cei mici, dar și cu impact negativ mai mic asupra mediului înconjurător.