Jucării din lemn

Durabile şi deosebite, jucăriile din lemn sunt printre cele mai bune investiţii pe care le poţi face. De la jucării de dentiţie pentru cei mai mici bebeluşi, la cuburi de construcţie, maşinuţe, bucătării din lemn şi diverse jucării de rol, acestea sunt rezistente şi stimulează dezvoltarea, imaginaţia şi creativitatea celor mici, zi de zi. Din acest motiv, precum şi datorită faptului că sunt reciclabile, jucăriile din lemn sunt o alegere sustenabilă pe care o recomandăm cu încredere.

Setati ascendent
pe pagină

Când au apărut jucăriile de lemn?

Jucăriile din lemn au apărut în Antichitate, în timpul Imperiului Roman și al Greciei Antice. Erau sculptate de meșteri dintr-o singură bucată de lemn și reprezentau păpuși, animale, cal și căruță, alte obiecte din viața de zi cu zi, fluiere sub formă de păsări și altele. Odată cu revoluția industrială și dezvoltarea mașinăriilor, producătorii de jucării din lemn au început să creeze piese tot mai complicate, cu tot mai multe detalii și cât mai aproape de realitate: trenuri, căsuța păpușilor, soldați etc. Producția de jucării de lemn a ajuns la declin, însă, odată cu apariția plasticului, metalului și cauciucului, la începutul secolului al XX-lea. În prezent, însă, devenim tot mai conștienți cu privire la impactul negativ al acestor materiale asupra mediului înconjurător și, prin consecință, asupra vieții pe Pământ, astfel că ne reîntoarcem la frumusețea și puritatea jucăriilor din lemn.

Ce beneficii au jucăriile din lemn?

Când vine vorba de jucării cu valoare educațională, jucăriile de lemn sunt cea mai bună alegere, deoarece sunt foarte versatile și oferă oportunitatea de joc cu final „deschis”, adică de joc liber, care stimulează mintea. De asemenea, pentru că majoritatea nu au lumini și nici sunete, încurajează jocul în echipă, dezvoltând, astfel, abilitățile sociale ale copiilor.

Jucăriile de tip STEM (acronim pentru Science, Technology, Engineering and Mathematics  - Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt jucării dinamice, care permit experimentarea, în timp ce oferă copiilor oportunitatea să-și dezvolte coordonarea ochi-mână, gândirea critică și imaginația, pentru a găsi soluții. De asemenea, pot învăța despre cauză-efect într-un mod distractiv și își pot descoperi talentele și abilitățile. O astfel de jucărie STEM este setul de blocuri de lemn, aparent simplă, banală, dar care oferă multiple ocazii de învățare.

În plus, jucăriile de lemn sunt eco-friendly, adică prietenoase cu mediul, lemnul fiind un material natural biodegradabil. Tocmai prin natura lemnului, aceste jucării sunt și foarte rezistente, ajungând să fie transmise din generație în generație, dovedindu-se, așadar, și o investiție foarte bună, pe termen lung.

Ce trebuie să am în vedere, atunci când aleg jucării din lemn?

Îți recomandăm să alegi jucării din lemn extras etic și sustenabil, vopsit cu vopsea netoxică, cu grijă pentru copii și pentru mediu și finisat cu atenție, pentru joacă sigură și neîntreruptă.