Bucătării, cafetiere și accesorii

Setati ascendent
pe pagină

Ce sunt jocurile de rol și de ce sunt importante pentru copii?

Jocurile de rol sunt arta de a juca rolul unui personaj sau al unei persoane și este prima formă prin care bebelușii încep să învețe: imitându-i pe cei din jur. Jocurile de rol sunt de câteva feluri: ocupaționale (încurajează copiii să-și arate empatie unul altuia), fantezie (dau frâu liber imaginației și îi ajută pe cei mici să învețe despre bine și rău, despre curaj și teamă etc.) sau situații din viața de zi cu zi (de exemplu, la pescuit, la școală, la picnic etc., jocuri din care învață despre mediul lor înconjurător și își dezvoltă capacitățile de comunicare).

Jocurile de rol, așadar, sunt metode de învățare experiențială și au o multitudine de beneficii, dar următoarele patru sunt primordiale.

1. Stimularea creativității și a imaginației

În cuvintele lui Albert Einstein, “imaginația te poate duce oriunde“, iar toate progresele majore ale umanității au la bază curiozitatea omului de a afla și încercările acestuia de a găsi soluții. Așadar, atât arta, cât și știința au nevoie de o bază bună de creativitate, pentru a se dezvolta; fără creativitate și imaginație, nu am continua să avansăm, ca specie.

2. Îmbogățirea limbajului și a abilităților de comunicare

Copiii mici învață foarte repede noi cuvinte și limbaje, așa că jocul de rol susține această nevoie. În plus, cei mici învață și să asculte, o calitate importantă și utilă.

3. Dezvoltarea abilităților sociale și emoționale

Prin asumarea unui rol, copiii învață să empatizeze cu altcineva, astfel încât își pot înțelege propriile emoții și controla comportamentul. Jocul de rol îi ajută, de asemenea, să învețe rezolvarea conflictelor și să își dezvolte spiritul de echipă, dar s-a dovedit, totodată, a fi calmant și eliberator de stres pentru copii.

4. Stimularea dezvoltării fizice

Oricât de mic și, aparent, nesolicitant, ar fi jocul de rol, se va dovedi stimulant pentru copii, aceștia angajându-și abilitățile de mișcare și de coordonare mână-ochi.

Cum pot încuraja jocul de rol cu bebelușul sau copilul meu?

Pentru cei mai mici, poți amenaja un spațiu sigur, afară sau în casă și începe chiar tu jocul, asumându-ți un personaj, citindu-le, punând întrebări cu final deschis, pentru a le stimula creativitatea. Apoi, odată animați, le poți permite să preia ei controlul. Totodată, poți alege jucăriile speciale pentru jocuri de rol.

Pentru copiii care își imită părinții pasionați de cafea sau de gătit, prezentăm o colecție duioasă de bucătării, cafetiere și accesorii din lemn. Jucăriile din lemn au avantajul că sunt stabile și rezistente în timp, iar faptul că sunt vopsite cu vopsele netoxice, pe bază de apă, le face sigure pentru copii. De asemenea, lemnul este un material natural, fiind, așadar, biodegradabil și reciclabil, ceea ce face jucăriile din lemn o alegere ecologică, cu grijă pentru mediu.