Cărticele senzoriale și cuburi moi de activități

Setati ascendent
pe pagină

Bebelușii și copiii mici învață despre mediul lor explorându-l cu toate simțurile; vor gusta, vor mirosi, vor atinge, vor urmări cu privirea sau vor privi atent un obiect fix, vor face zgomote și vor asculta. Nu te îngrijora dacă bebelușul dorește să lingă pe jos sau un papuc, dacă va sufla în făină sau își va băga mâinile până la cot în aluat, dacă privește într-un punct fără să își miște privirea sau va țipa fără niciun motiv aparent. El doar experimentează. Ce poți face este să-i asiguri un mediu sănătos, în care să fie înconjurat de elemente benefice, care îl pot ajuta să învețe în siguranță, iar jucăriile senzoriale sunt cele mai bune prietene ale lor, în misiunea celor mici de cucerire a lumii.

În general se vorbește doar de cinci simțuri: auzul, vederea, gustul, mirosul și atingerea, însă simțurile sunt șapte, de fapt, ultimele două, fiind, adesea, trecute cu vederea. În dezvoltarea bebelușilor și a copiilor mici este nevoie să fie menționate, acestea fiind:

·         Echilibrul, susținut de urechea internă

·         Cunoașterea propriului corp și a mișcărilor acestuia sau proprioconcepția. Se referă la răspunsul creierului la receptorii de mișcare din mușchi și încheieturi, care ne ajută să înțelegem cum se poziționează corpul nostru în spațiu

 Joaca senzorială va fi, așadar, orice activitate care include stimularea celor 7 simțuri și are beneficii multiple, precum construirea căilor neuronale, care favorizează abilitatea copiilor de a rezolva probleme și sarcini mai complexe. De asemenea, susține dezvoltarea limbajului, exersarea motricității fine și grosiere,  creșterea cognitivă, interacțiunea socială, îmbunătățește memoria și poate fi o activitate care să îi calmeze și să îi relaxeze pe cei mici sau care să îi determine să renunțe la un obicei greșit sau care îi defavorizează.

Pentru bebeluși și copiii mici îți recomandăm cuburile moi cu activități și cărticelele senzoriale din materiale textile, cu accesorii muzicale, oglindă, zornăitoare și care oferă multiple oportunități de învățare și distracție. Jucăriile din textile de înaltă calitate oferă bebelușilor o experiență tactilă deosebită, iar faptul că sunt realizate din materiale sustenabile sau reciclate, testate toxicologic reprezintă și o dovadă de grijă în plus față de mediul înconjurător.