Sărbătorirea primei aniversări este un milestone important atât pentru copii, cât și pentru părinți și trebuie celebrată în consecință, pentru că aceasta este vârsta descoperirilor, a tranziției de la bebelușie la copilărie și a bucuriei de a fi împreună.

În general prima aniversare a bebelușului coincide și cu ”tăierea moțului” și uneori cu botezul, alegerea fiind la latitudinea părinților. De asemenea, pentru că prima aniversare este atât de importantă, părinții organizează petreceri grandioase, demne de importanța momentului. 

Pentru că o astfel de petrecere este atât de importantă, alegerea darului pentru copil trebuie să aibă în vedere acest lucru. Discutăm așadar în cele ce urmează despre cadourile ce pot fi oferite fetițelor și băieților, potrivite pentru aniversarea de un an.

Cum se alege cadoul potrivit pentru copilul de 1 an?

Alegerea unui cadou bebe 1 an trebuie să aibă în vedere câteva aspecte importante, pentru că deși am fi tentați să achiziționăm o multitudine de produse, doar unele se potrivesc intervalelor de dezvoltare cognitivă și motrică specifice vârstei. În consecință, pentru a nu greși, te poți sfătui cu părinții copilului sau cu părinți ai căror copii au o vârstă similară, pentru a vedea care sunt cele mai bune opțiuni pentru un cadou aniversare 1 an copil. 

Primul lucru la care ar trebui să fii atent este chiar vârsta copilului. Pentru că vorbim despre aniversarea de 1 an, cel mai probabil copilul abia învață să meargă în picioare, așadar poți lua în calcul un premergător. De asemenea, fiind vârsta descoperirilor, poți opta pentru o saltea de activități. Este important să corelezi ideea cadoului cu vârsta, având grijă să nu cumperi daruri prea complexe, pe care cel mic să nu le poată utiliza. 

Un alt aspect este cel al preferințelor, deoarece deși mici, copiii ne arată care sunt cadourile care le plac foarte mult. Cărțile cu sunete sau activități, mașinile sau păpușile fac parte din categoriile cele mai iubite de către copiii de un an. 

Cel mai important aspect dintre toate însă este simbolistica. Oamenii atribuie semnificații obiectelor, spun cercetătorii, așa că un cadou pentru un copil de 1 an se poate transforma cu ușurință într-o amintire plăcută, într-un obiect memorabil, pe care părinții copilului să îl păstreze cu drag. Un kit special pentru amprente sau un body haios, un costum sau o jucărie de pluș reprezintă unele dintre cele mai potrivite opțiuni. 

Ce cadou se ia în general la aniversarea vârstei de un an (tăierea moțului)?

Aniversarea vârstei de un an, la care se face și tăiere moțului de către nași, este un prilej de bucurie, iar cadourile ar trebui să reflecte în totalitate importanța acestui moment. Cadourile pentru vârsta de un an sunt speciale, deoarece ele sunt practic primele daruri pe care le primește bebelușul, la prima sa petrecere adevărată. 

Cele mai uzuale categorii de cadouri sunt:

Bijuteriile - de fapt doar o mică parte a acestora, deoarece în ciuda valorii intrinseci a acestora, ele nu pot fi purtate de către cei mici. Totuși, poți opta pentru o brățară sau pentru un lănțișor fin, sau chiar pentru cercei mici pentru fetițe, adică bijuterii care să poarte cu ele și o valoare sentimentală. 

Dacă vrei să oferi un cadou cu adevărat memorabil și calitativ, te poți orienta după bijuterii din materiale de calitate, cum ar fi aurul sau argintul, sau pentru bijuterii personalizate.

Hăinuțe pentru copii- acestea pot fi o idee grozavă de cadou pentru copil de 1 an mai ales dacă optezi pentru ținute speciale, deosebite, din materiale calitative, potrivite pentru pielea bebelușului. În ultimii ani se pune un foarte mare accent pe hăinuțele pentru copii din materiale organice, așa că o idee nemaipomenită este să oferi seturi speciale pentru copii din materiale sustenabile și sigure pentru aceștia. 

Jucării adaptate vârstei- lista de cadouri poate continua cu diferite jucării, cum ar fi păpușile, mașinile, seturile de construit, bucătăriile miniaturale sau jocurile speciale care susțin dezvoltarea motrică și cognitivă a celor mici. 

Ce semnifică tăierea moțului? 

Tăierea moțului este un obicei cultural, puternic înrădăcinat în societatea noastră. Deși în timp tăierea moțului a primit multe conotații și explicații culturale, se pare că la origine acesta înseamnă de fapt trecerea de la bebelușie spre copilărie, ca o expresie a ”maturizării”. Mai exact, tăierea moțului face trecerea de la etapa de bebelușie la etapele descoperirii și cunoașterii. 

Ceremonia de tăiere a moțului presupune tăierea a câtorva fire din părul bebelușului, iar tradiția spune că micuțul trebuie să aleagă de pe o tavă, dintr-o serie de lucruri, trei dintre acestea care i se par cele mai interesante. Tradiția spune de asemenea că obiectul ales va guverna viața micuțului (de exemplu dacă alege bani va avea bani toată viața etc.)

Cadou pentru copilul de un an în funcție de sex

Cadourile se oferă în general și în funcție de relația de familie și de gradul de rudenie, fiind în mod cert mai permisivă situația membrilor de familie apropiați (nași, mătuși, frați etc.). Cadourile pentru copii trebuie să țină seama și de sexul acestuia, astfel că vei putea opta pentru următoarele tipuri de daruri:

Cadou fetiță 1 an

Fetițele sunt în general mai pretențioase, însă cu siguranță poți găsi daruri potrivite pentru acestea. Poți  opta pentru plușuri sau mici bijuterii, sau pentru hăinuțe deosebite pentru fetițe de 1 an.

Poți alege o rochiță specială, de vară, în culori potrivite pentru orice prințesă sau ținute care ies în evidență prin colorit și imprimeu.

De asemenea poți alege colanți sau cardigane elegante, body-uri sau pantaloni scurți, adică ținute perfecte pentru orice fetiță de un an, oricât de pretențioasă ar fi aceasta. 

Cadou băieți 1 an

Băieții merită și ei cele mai frumoase cadouri, astfel că jucăriile și jocurile sunt în mod logic cea mai bună opțiune. Este important să le oferi băieților daruri speciale, asociate cultural genului, pentru că aceștia vor asocia foarte bine rolul lor și își vor defini mai bine preferințele. 

De aceea poți chiar să alegi hăinuțe organice pe care să le oferi cadou bebe 1 an băiat, poți alege seturi complete cu pantaloni și tricou sau cămașă, body-uri, pantaloni băiat sau botoșei.

Cadou pentru copil de 1 an în funcție de anotimp

Cadourile pot fi alese și în funcție de anotimpul în care se serbează aniversarea. Este recomandat să iei în calcul achiziționarea cadoului în funcție de acest criteriu deoarece dacă îi cumperi hăinuțe copilului cadou la tăierea moțului acestea s-ar putea să nu îi mai vină până la petrecere. Copiii cresc foarte repede, așa că dacă optezi pentru un cadou, atunci cumpără un dar care să se potrivească perfect în anotimpul în care este născut bebelușul. 

Cadou bebe 1 an împlinit primăvara

Alegerea unui cadou pentru un bebe care împlinește 1 an primăvara trebuie să aibă în vedere temperaturile specifice anotimpului. În această perioadă se face trecerea de la hăinuțele de iarnă la cele de vară, așa că poți alege tricouri și topuri, hăinuțe din muselină, maieuri, sau tricouri din lână sau mătase.

Cadou copil 1 an împlinit vara

Din categoria hainelor de vară poți alege tricouri, rochițe sau pantaloni scurți și în general haine din materiale naturale. De asemenea este important să alegi haine cu protecție solară și să optezi pentru articole de îmbrăcăminte care să completeze ținutele și să ofere și gradul dorit de protecție solară. Și, pentru că vorbim despre cadouri pentru copii care împlinesc un an vara, un costum de baie poate fi cea mai bună alegere, la fel ca și un poncho pentru băiță. 

Cadou bebe 1 an împlinit toamna

Toamna este, ca și primăvara, un anotimp cu temperaturi schimbătoare, dar totuși ridicate. Poți opta pentru salopete și tricouri, pentru pantaloni lungi sau scurți, însă este foarte important să alegi și haine pentru ploaie, vânt și zăpadă

Cadou bebe 1 an împlinit iarna

Ca articole de îmbrăcăminte de iarnă poți alege pantalonii groși, vestele și bluzele din materiale naturale. De asemenea poți opta pentru paltonașe de lână, pentru pulovere sau pentru maiouri din lână care să constituie un prim strat de îmbrăcăminte călduros. Nu uita de botoșei și căciuli, pentru că și aceste piese vestimentare sunt importante pentru iarnă. 

Cadou pentru copil de 1 an de la familie

Cadourile de la familie sunt în general cele mai pline de însemnătate, așa că alegerea lor este mai puțin condiționată de reguli. Totuși, chiar și în familie alegerea cadoului de 1 an trebuie să țină cont de nevoile copilului, de sex și bineînțeles de utilitatea darului. 

Cadou bebe 1 an de la nași

Tradiția spune că nașii ar trebui să aleagă ținuta bebelușului pentru petrecerea de moț, așa că poți opta pentru haine din bumbac organic sau din lână merinos. Cel mai adesea nașii cumpără body-uri haioase sau costume din 2 sau trei piese, care se pot transforma ușor în amintiri memorabile peste ani. 

Cadou de la părinți pentru tăierea moțului

Părinții se gândesc în general la latura practică a darului, așa că alegerea vizează de asemenea jucăriile și hainele. Pentru că un părinte cunoaște importanța folosirii hainelor de calitate, din materiale care protejează pielea sensibilă a celor mici, pot fi de asemenea articole de îmbrăcăminte din lână, pentru orice anotimp. 

Cadou copil 1 an de la bunici

Pentru că bunicii au trăit în perioade temporale marcate de lipsuri și crize economice, este normal pentru ei să valorizeze mai mult nevoia de siguranță. De aceea și bunicii se vor orienta către cadouri utile, iar din această gamă. Costumele din lână, body-urile, păturicile pentru copii, pantalonii și tricourile reprezintă o bună opțiune de cadou din partea bunicilor, pentru cadou aniversare 1 an copil.

Cadou de la unchi & mătuși pentru copilul de un an

Părinții se gândesc în general la latura practică a darului, așa că alegerea vizează de asemenea jucăriile și hainele. Pentru că un părinte cunoaște importanța folosirii hainelor de calitate, din materiale care protejează pielea sensibilă a celor mici, pot fi de asemenea articole de îmbrăcăminte din lână, pentru orice anotimp. 

Cadou pentru copil de 1 an de la prietenii de familie

Prietenii de familie, fiind apropiați de părinții copilului, se vor putea sfătui cu aceștia cu privire la alegerea darului potrivit. Astfel, ei vor putea alege cărți sau jocuri și activități pentru copii, sau chiar articole de îmbrăcăminte potrivite pentru cei mici. Rochițe din muselină, maiouri, tricouri sau pantaloni din lână, poncho-uri, pantoane sau pantaloni de iarnă, orice articol de îmbrăcăminte se poate transforma într-un cadou pentru tăierea moțului. 

Ce să NU iei cadou unui copil de un an

Alegerea unui cadou pentru un copil de 1 an trebuie să țină seama de statutul social al familiei, dar și de nevoile copilului. Se recomandă să nu cumperi cadouri pentru copii care să implice gadgeturi moderne (telefoane mobile, tablete etc.) pentru copii foarte mici, deoarece acestea nu vor fi folosite. De asemenea nu este recomandat să cumperi bijuterii opulente, produse la mâna a doua sau obiecte foarte voluminoase, deoarece acestea s-ar putea să nu fie potrivite nevoilor celor mici. 

Alege să dăruiești cadouri simbolice, care să constituie adevărate amintiri pentru cei mici și pentru părinți. Hăinuțele pentru copii sunt o alegere cu care nu poți da greș, la fel cum și jucăriile sunt o opțiune perfectă de cadou pentru tăierea moțului. Sfătuiește-te cu părinții sau cu prietenii cu copii și alege darul perfect pentru orice copil la aniversarea primului său anișor.