Viața. Familia. Dragostea. Reușitele. Fericirea. Toate acestea reprezintă scopuri și valori pe care ne-am dori să le păstrăm pentru cât mai multă vreme. Dacă se poate, ne-am bucura ca ele să nu se termine niciodată. Povești cu început și cuprins. Fără încheiere. Dar dacă ne încărcăm pozitiv cu gânduri frumoase ce se referă la oamenii dragi nouă, de ce nu am face-o și cu lucrurile la care ținem? Nu, raportul nu ar trebui să fie de egalitate, sufletele primează, desigur, însă și obiectele pe care le achiziționăm ar trebui să aibă o urmă de însemnătate, la urma urmei am făcut poate eforturi pentru a le aduce în viața noastră. În plus, fără să ne dăm seama poate, ele ne pot influența viitorul mai mult decât credem.

Așa ajungem la sustenabilitate. Ce este ea în primul rând? Sustenabilitatea reprezintă, în termeni foarte simpli, calitatea unei activități de a se desfășura în condiții optime, fără a pune în primejdie sau a epuiza resursele pe care le folosește. Să luăm exemplul fructelor și al legumelor. Pentru creșterea lor, o cantitate de lumină, căldură și apă e necesară. Dacă ele sunt cultivate în afara sezonului lor, această cantitate va trebui mărită pentru a se obține rezultatele dorite. Mai mult, pentru că această variantă nu e întotdeauna posibilă, anumiți compuși chimici vor fi de asemenea folosiți, dacă nu pentru a imita perfect gustul atunci măcar pentru a compensa printr-o formă plăcută ochiului. Astfel, nu doar că resurse substanțiale inutile vor fi folosite pentru a se obține ceea ce se putea realiza mai simplu și mai eficient cu ajutorul naturii, dar sănătatea consumatorilor ar putea fi pusă în pericol de asemenea. Multiplicând acest efect, realizăm cum mediul ar putea avea la rândul său de suferit, bombardat fiind cu chimicale și expus unor pierderi inutile de resurse, motiv pentru care, generațiile următoare ar putea să nu se mai bucure de produse pe care noi astăzi le considerăm de bază.

Să luăm acum exemplul unui tricou. Dacă e realizat din textil sintetic, se poate ajunge la cazuri în care, pentru simpla sa fabricare, să fie nevoie de mii de litri de apă plus alte resurse inutile. Dacă e realizat din materiale naturale în condiții ce nu țin însă cont deloc de sustenabilitate, se poate ca pentru realizarea lui să fi fost folosite până la 5-6 runde anterioare de pesticide, alături de o post-producție ce poate include acrylul în exces sau soluțiile antifungice. Mai apoi, pentru că un tricou e folosit în medie doar de câteva ori, se vor folosi o mulțime de resurse și pentru colectarea lui. Multiplicând acest efect, putem realiza ușor cum ne trezim nu doar cu o problemă de sustenabilitate dar și cu una legată de spațiu.

Ce putem face? În ultimii ani, problemele referitoare la sustenabilitate au fost ridicate tot mai des, poate și pentru că impactul asupra mediului a început să fie tot mai vizibil. Reformele sunt lente, în România existând o directivă ce implică strict companiile cu peste 500 de angajați. Cu toate acestea, soluții au fost avansate deja. Unele sunt simple, altele par mai extreme. Noi știm că schimbările mari nu prea au cum să se întâmple peste noapte, la fel cum înțelegem foarte bine nevoia de a păstra un grad de confort cât mai aproape de cel cu care am fost obișnuiți, motiv pentru care nu îți vom oferi sfaturi care să-ți pună acest lucru într-un pericol real. Poți începe astfel pur și simplu prin a încerca să valorifici mai mult timp un produs achiziționat. Îți dorești o jachetă simpatică? Perfect! Asigură-te că ea e realizată din materiale naturale de bună calitate. Și că te va ține, în condiții normale. Purtând un articol vestimentar pentru minimum 9 luni, contribuim la reducerea amprentei noastre. Ori 9 luni nu e deloc o perioadă imposibil de atins.

Bun, să zicem acum că au trecut chiar 2 ani. Jacheta ta e în continuare în condiții impecabile, atâta doar că...simți că i-a cam trecut vremea. Ai tot purtat-o și simți că nu te mai reprezintă poate. Nu o arunca, ai un produs de calitate ce poate aduce zâmbete sincere pe chipul altcuiva. Doneaz-o. Neglijăm adesea donațiile de haine și dacă totuși ne decidem să o facem, parcă acest lucru se întâmplă mai mereu strict în preajma sărbătorilor. Zâmbetele de pe chipurile celor pe care îi vom ajuta se vor reflecta însă și pe chipul nostru, motiv pentru care încurajăm această practică cât mai des. Și nu doar pentru mediu. Și pentru noi, ca și comunitate.

Redu de asemenea plasticul. Nu-i atât de dificil să renunțăm la pungi peste pungi, la paie oricum inutile sau la produse ambalate de 5 ori. Cumpără local atunci când poți. Nu doar că poate fi mai sănătos, dar te asiguri și că alimentele pe care le comanzi nu au străbătut inutil jumătate de Planetă pentru a ajunge la tine. Cât despre alimentele pe care nu le găsești pe timpul iernii, spre exemplu, există mereu varianta de a le achiziționa pe cele care provin dintr-un climat mai cald. Poate chiar din cealaltă emisferă. Ah da, apa poate fi de asemenea cel mai ușor economisită, închizând robinetele atunci când consumul chiar nu e necesar sau instalând capete de duș care economisesc consumul fără a scădea performanțele în vreun fel (5-7 litri pe minut în loc de 10-18 litri pe minut, o economie de 7.000 de litri pe an, conform WWF România).

PS: Poți citi mai multe despre practicile noastre privind sustenabilitatea, aici: https://www.iya.ro/iya-concept/