Aerul curat este sănătos și necesar în fiecare zi, chiar și în sezonul rece. Dacă la copilașii mai mari părinții au deja o oarecare experiență, iar faptul că aceștia se mișcă mai mult ajută la încălzirea corpului, când vine vorba de bebeluși sau nou născuți majoritatea proaspeților părinți se întreabă care sunt hainele potrivite. E naturală grija privind protejarea bebelușului de frig, dar cu îmbrăcămintea adecvată vă puteți bucura de plimbări zilnice.

De ce să ții cont când alegi îmbrăcămintea

Iată câteva aspecte importante de luat în calcul atunci când alegi hăinuțele în sezonul rece: 

  • vârsta bebelușului (temperatura nou născuților se reglează mai greu)
  • durata plimbării 
  • mijlocul de transport 
  • temperatura și condițiile meteo 

 

Cum îmbraci bebelușul la ieșirea din maternitate

Dacă urmează să îți duci puiul acasă iarna, nu uita că în primele zile bebelușii sunt sensibili, astfel că trebuie să fie bine protejați de frig și de vânt. Un prim strat din materiale naturale, precum bumbacul sau lâna, și o salopetă călduroasă dar nu foarte voluminoasă sunt alegerea potrivită. Ține cont că bebelușul trebuie așezat în scoică și asigurat cu centurile de siguranță, iar un combinezon pufos sau prea mare ar putea împiedica acest lucru. Căciulița și o păturica sunt și ele accesorii potrivite și utile. 

 

Cum îmbraci bebelușul în casă

Contrar primului impuls, nu este necesar ca temperatura din casă să depășească 20-22 grade dacă bebe a sosit acasă. Un body și pantaloni sau o salopetă întreagă sunt hăinuțe confortabile și practice, potrivite pentru casă. 

La somn poți opta pentru un sac de dormit subțire sau de grosime medie. Alege modele practice cu fermoar sau capse, care să îți permită să schimbi ușor scutecul bebelușului, fără să fie nevoie să îl scoți complet din acesta. 

 

Cum îmbraci bebelușul la plimbare

Atunci când ieșiți afară, hăinuțele vor fi alese în funcție de temperatură și de mijlocul de deplasare. Cea mai practică variantă este să îl îmbraci în straturi, astfel vei putea elimina sau adăuga, după nevoie. 

Alege un strat de bază realizat din materiale naturale, prietenos cu pielea sensibilă. Lâna merinos este foarte fină, moale, absoarbe umezeala și reglează temperatura corpului, astfel că reprezintă un prim strat excelent. 

Un strat intermediar este necesar, iar dacă veți călători cu mașina te poți opri la acesta pe durata drumului. Poți adăuga o păturică la nevoie. 

Aceste două straturi nu foarte voluminoase sau groase sunt suficiente și dacă îl porți pe bebe în marsupiu, caz în care trebuie să ții cont și de faptul că bebe se va bucura și de căldura provenită de la contactul direct cu corpul tău. O protecție sau o jachetă pentru babywearing îți vor fi utile în zilele friguroase.

Dacă bebe va sta în cărucior, pe lângă stratul de bază și cel intermediar mai adaugă un combinezon/salopetă mai groasă, ideal cu mănuși, care să îl protejeze de frig. 

Căciulile și fularele sunt și ele necesare în sezonul rece, iar sacul pentru cărucior sau păturica pot fi și ele accesorii utile. 

 

Atenție la supraîncălzire

Asigură-te că bebe este protejat de frig, dar nu exagera cu straturile sau grosimea hainelor, pentru a evita supra-încălzirea. Bebelușul va da semne de disconfort dacă îi va fi prea cald sau prea frig, dar poți verifica și tu constant. Mânuțele reci nu înseamnă neapărat că îi este frig, bebelușii având circulația periferică mai slabă. Astfel, un bun indicator este antebrațul sau ceafa, care nu ar trebui să fie reci. 

Iar dacă apare transpirația, e semn că l-ai îmbrăcat prea gros. În general un strat în plus față de ce ai îmbrăcat tu este suficient.

Nu lăsa iarna să vă țină în casă, plimbările zilnice în aer curat contribuie la sănătate și la formarea imunității. 

Te încurajăm să descoperi hăinuțele din lână și minunatele beneficii ale acestui material deosebit. Poți afla mai multe din ACEST articol.