Natura

În sens larg, natura este tot ce înseamnă lumea fizică, universală – de la viața în sine, până la fenomene și alte evenimente observabile, cuvântul natura primind mai multe sensuri, de-a lungul secolelor: ființă, caracter, esență, mers al lucrurilor, dispoziție intrinsecă (natura umană) dar și naștere și creare. Pentru noi, la IYA, însă, Mama Natură este sensul pe care îl îmbrățișăm cel mai des, imaginându-ne că natura este o ființă care abundă de frumusețe și bogății, pe care cu drag le dăruiește vietăților de pe Pământ. Ne luăm, în același timp, angajamentul de a nu îi face și mai mult rău, minimizând impactul trecerii noastre. Am ales pentru tine produse de cea mai bună calitate, dar care, mai ales, au efecte negative mai mici asupra mediului înconjurător, de la materiale achiziționate din comunitățile fair trade, la materiale reciclate sau refolosite.

În această nouă serie de articole, pe care duios am numit-o “Îmbrățișăm natura”, te vom purta prin istorie și geografie, astfel încât să descoperi, alături de noi, calitățile minunate ale materialelor naturale, dar și poveștile lor: cum și când au apărut, de ce sunt atât de iubite, dar și ce măsuri s-au luat, de-a lungul timpului, pentru a respecta și proteja mediul înconjutărător.

 

Fibrele naturale – o scurtă istorie

Lâna

haine-lana

Fibrele naturale au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri de către omul preistoric, acesta purtând ca atare pieile și blănurile animalelor pe care le vâna sau le păstorea. Istoria lânii începe, însă, înspre sfârșitul Epocii Pietrei, acum mai bine de 10.000 de ani, în zona numită Asia Minor, o provincie a Imperiului Roman, din Sudul Asiei (Anatolia și Mesopotamia). În aceste teritorii, localnicii domesticiseră primele oi, de la care foloseau atât carnea pentru hrană, cât și blana, pe care o torceau și o țeseau și pe care o transformau, apoi, în haine și obiecte de casă, precum covoarele și păturile. În mileniile care au urmat, romanii au fost cei care au popularizat utilizarea lânii oilor, aducându-le în Europa și Nordul Africii și dezvoltând diverse rase, în prezent existând peste 1000!

Lâna este o fibră naturală obținută din blana multor animale, nu doar a oilor, ci și a caprelor, iepurilor sau cămilelor. Este foarte apreciată, datorită proprietăților ei antifungice și antibacteriene și a capacității de a menține căldura corpului. Foarte populară și ușor de tricotat și de purtat este lâna merinos, pe care o găsești ca atare în țesături sau în blend cu mătase, bumbac, bambus, pentru un plus de confort.

La IYA găsești produse din lână de calitate superioară, testată toxicologic și obținută din surse etice, non-mulesing.

 

 

 

 

 

Inul

haine in

Odată cu încheierea marilor migrații și construirea așezărilor permanente, adică apariția primele orașe, omul antic a început să cultive plantele și să țeasă fibrele acestora. Cele mai vechi atestări determină inul ca fiind prima fibră vegetală folosită și, deci, și cea mai îndelung utilizată, literatura de specialitate plasând această fibră în timpul Egiptului Antic, cu mai mult de 5000 de ani înaintea erei noastre. Aici, printre altele, inul țesut fin era folosit pentru giulgiul faraonilor. În Evul Mediu, se folosea drept fețe de masă la evenimente, ca un simbol al puterii și pentru a dovedi bunăstare și lux.

Cu o istorie de peste 7000 de ani – ceea ce-l face și unul dintre primele produse cunoscute civilizației, inul este, în continuare, cea mai apreciată fibră vegetală, fiind cultivat în varii locuri de pe glob. Pentru că îi priește un climat care nu este uscat și foarte cald și necesită și foarte puțină apă pentru a crește, Europa este liderul producătorilor, deținând peste 85% din cantitatea totală de fibră de in produsă într-un an. Noi îți propunem pălării și haine de vară din in organic, obținut din surse fair trade, care conferă confort termic și protecție naturală UV.

 

 

 

 

 

 

Cânepa

haine canepaO altă fibră vegetală cu istorie îndelungată și utilizări străvechi este cânepa, atestată în China mileniului al III-lea înaintea erei noastre (circa 2800 î.e.n), deși, alte surse istorice susțin că țesutul cânepei a început tot acum mai bine de 10.000 de ani! Cânepa este o plantă foarte rezistentă la dăunători, așa că nu are nevoie de pesticide, atunci când este cultivată. Este și foarte versatilă, cu multiple întrebuințări, de la producția de articole de îmbrăcăminte și decor, până la aceea de alimente, hârtie și plastic. O curiozitate, traducerea în latină și greacă a cuvântului cânepă este cannabis, cuvânt care reprezintă și rădăcina cuvântului canava/pânză (de ambarcațiune sau pentru pictat).

Noi îți propunem hainele și pălăriile pentru copii din blend de cânepă și bumbac organice, cu protecție naturală UV și în designuri moderne, atrăgătoare, care conferă confort și siguranță în timpul zilelor calde.

 

Te invităm să ne fii alături în continuare, pentru partea a doua a micii incursiuni în lumea textilelor naturale! Urmează să îți povestim despre bambus, bumbac, mătase și muselină!