Creșterea copiilor în greutate și lungime/înălțime este un aspect important al dezvoltării lor. Orice părinte își dorește ca micuțul său să crească sănătos și să aibă o dezvoltare frumoasă și armonioasă, iar acest lucru poate fi influențat în mare măsură de alimentație și de stilul de viață pe care îl adoptă copilul.

Ce înseamnă puseu de creștere? 

De multe ori ni se pare că bebelușul sau copilul crește văzând cu ochii de la o zi la alta. Fiecare copil este diferit și se dezvoltă în ritmul propriu. Însă, cu toate acestea, există unele valori la care ne raportăm când vine vorba despre creșterea lor. De asemenea, există unele etape de creștere rapidă.

Un puseu de creștere este o etapă de creștere accelerată într-o perioada scurtă de timp – creștere în greutate, lungime și circumferința capului. 

Cât durează un puseu de creștere? 

Puseurile de creștere la bebeluși și copii mici pot dura de obicei 2-3 zile. În cazul copiilor mai mari pot dura până la o săptămână, însă depinde de fiecare copil în parte.

Cum se manifestă puseul de creștere? 

Puseurile de creștere sunt asociate cu anumite semne:

  • Creșterea apetitului - Este posibil să observați că cel mic are un apetit mai crescut și o nevoie mai mare de hrană, lucru necesar pentru a susține creșterea.
  • Modificarea tiparelor de somn - Pe lângă nevoia mai crescută de hrană pot să apară și schimbări ale tiparelor de somn și o nevoie mai crescută de somn, din același motiv – pentru a susține creșterea.
  • Schimbări de comportament - De asemenea, copilul poate fi mai capricios, suprastimulat, mai agitat sau iritabil. În plus, poate avea tendința de a fi mai lipicios și este posibil să aibă nevoie să îl țineți în brațe mai mult decât de obicei, pentru efectul reconfortant și calmant.

Puseu de creștere bebeluși pe etape 

Puseurile la bebeluși apar de obicei la 0-1 luni, la 6-8 săptămâni, la 3 luni, 6 luni și 9 luni. Aceste perioade sunt estimative și nu pot fi prezise cu exactitate. Deși aceste etape pot părea o eternitate pentru părinți, mai ales dacă apar probleme de somn sau de comportament, un puseu de creștere bebe durează de obicei doar câteva zile, 2-3 zile, dar depinde de fiecare copil în parte.

Un puseu de creștere bebeluși poate fi asociat cu o nevoie mai mare de hrană, probleme de somn sau plâns, schimbări de comportament. Păstrați-vă calmul, puseurile de creștere durează doar câteva zile. Luați în considerare faptul că acestea sunt o parte normală a creșterii și dezvoltării copilului. Aveți grijă de voi și în același timp oferiți-i copilului ceea ce are nevoie – hrană suplimentară în funcție de nevoi, somn, confort, inclusiv prin ținut în brațe, o băiță caldă, contact piele-pe-piele, legănat. 

Pentru că pare că bebe crește peste noapte, poate fi necesar să cumpărați noi hăinuțe confortabile și moi, în mărimea potrivită, adaptată dezvoltării sale.

Puseu de creștere nou-născut (0-1 luni) 

Prima lună din viața bebelușului este o perioadă de creștere rapidă - puseu de creștere nou-născut. În general, copilul se confruntă cu o pierdere în greutate a 7-10% din greutatea corporală imediat după naștere. Ulterior, până la vârstă de 2 săptămâni, copilul revine de obicei la greutatea de la naștere. Astfel, în prima lună avem un puseu la 7-10 zile de la naștere. 

De asemenea, la 2-3 săptămâni are loc un alt puseu, când crește de obicei cererea de lapte matern din partea copilului. În prima lună bebe crește în lungime cam 2,5-4,5 cm. Poate să apară uneori în același timp cu etapa de colici, ce intensifică nervozitatea și agitația. Deși copilul poate plânge mai mult și poate avea o nevoie mai mare de hrană, evitați supraalimentarea. Nu uitați că suptul la sân este pentru ei și o metodă de calmare – astfel, trebuie de obicei alternate metodele de hrănire cu cele de calmare prin ținut în brațe, legănat etc.

Confortul și materialele de calitate sunt extrem de importante în această perioada, poți găsi haine din materiale naturale pentru nou născuți aici.

Puseu de creștere la bebeluși de 6-8 săptămâni 

Puseul de creștere următor are loc la aproximativ 6-8 săptămâni și durează 2-3 zile. Se pot observa anumite schimbări ale tiparelor de somn și o nevoie de hrăniri mai frecvente. De asemenea, bebe poate fi mai agitat și neliniștit. La fel ca în orice puseu de creștere, copilul se dezvoltă fizic accelerat – ia în greutate, crește în lungime și crește și circumferința craniană.

Puseu de creștere 3 luni 

Un puseu de creștere la 3 luni se manifestă la fel ca celelalte, printr-o creștere în greutate și în lungime. Aceste creșteri sunt asociate și cu o dezvoltare a abilităților motorii grosiere și fine. Copilul va manifesta o nevoie mai mare pentru confort și contact piele-pe-piele, alături de o nevoie mai intensă pentru somn și odihnă. De asemenea, poate avea tendința de a sta mai mult la sân și va avea o nevoie mai mare de hrană.

Hăinuțe potrivite pentru bebe în primele luni de viață aici.

Puseu de creștere bebe 4 luni 

Până la vârsta de 4 luni bebe își va dubla de obicei greutatea de la naștere. Poate manifesta în timpul puseului de 4 luni semne de iritabilitate și nervozitate, modificarea tiparelor de somn și o nevoie mai mare de hrană. Creșterea bebelușului variază și în funcție de metodă de hrănire - alăptat la sân sau cu formulă de lapte praf. 

Puseu de creștere 6 luni 

De la 6 luni se începe și diversificarea, astfel că este normal ca cel mic să manifeste o nevoie mai mare de hrană, pe lângă legătura cu puseul de creștere. În timpul unui puseu de creștere 6 luni apar schimbări ale tiparelor de somn și modificări de comportament, ca iritabilitatea sau nevoia mai mare de confort. Față de puseul anterior, creșterea poate fi ușor mai redusă.

Puseu de creștere 9 luni 

Acesta este ultimul puseu de creștere la bebeluși. Apar anumite creșteri rapide, atât în greutate, cât și în lungime și în circumferința craniană. Acest puseu de creștere 9 luni este asociat de obicei și se suprapune și cu un salt de dezvoltare mentală.

Hăinuțe de calitate, potrivite pentru toată perioada puseurilor de creștere ale bebelușului, aici.

Puseu de creștere la copii mici 

Puseurile de creștere nu apar doar la bebeluși, ci și la copiii mai mari. De obicei, implică o creștere a înălțimii și greutății copilului, printre alte modificări ale corpului. Un semn că cel mic trece prin etape de creștere rapidă poate fi și că îmbrăcămintea nu ii mai vine și are nevoie de hăinuțe pentru copii în mărimea potrivită. Pentru susținerea creșterii și a dezvoltării, asigurați-vă că cel mic doarme suficient, are o alimentație echilibrată și hrănitoare, pentru a atinge potențialul maxim de creștere.

Puseu de creștere 1-2 ani 

De la vârstă de 1 an cel mic nu mai este bebeluș, ci a ajuns în etapa de copil mic (toddler). Crește în continuare la o rată destul de rapidă, însă puțin mai lent decât în primul an de viață, în timp ce își dezvoltă tot mai multe abilități. În urma unui puseu de creștere 2 ani se observă și o modificare a aspectului corpului și a proporțiilor.

Descoperă articole pentru copii de 1-2 ani aici.

Puseu de creștere 3 ani

După puseul de la 1-2 ani puteți observa un al doilea puseu la copiii mici un an mai târziu. Deși la această vârstă rata de creștere este puțin mai încetinită față de cea din primul an de viață, tot pot fi observate anumite modificări rapide. Și acestea se manifestă prin modificări ale tiparelor de somn și de hrănire, alături de unele schimbări comportamentale.

Articole vestimentare potrivite perioadei de creștere de la 3 ani aici.

Puseu de creștere la preșcolari & școlari (6-10 ani)

În etapa de preșcolar & școlar apar, de asemenea, perioade de creștere rapidă în greutate și înălțime, deși de obicei sunt mai puțin vizibile. În timpul unui puseu de creștere la copii, cei mici pot avea un apetit mai crescut, pot dormi mai mult și pot avea unele schimbări de comportament. Creșterea copilului variază și în funcție de genetică, alimentație și stil de viață, starea generală de sănătate.

Puseu de creștere la adolescenți 

Adolescența este o perioadă de schimbări, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea fizică, mentală, cognitivă și socială. Puseurile de creștere în adolescență coincid cu pubertatea – care vine cu propriile schimbări.

De obicei, puseul de creștere în adolescență este la 10-12 ani la fete și la 12-13 ani la băieți, însă fiecare copil crește în ritmul său. În general, creșterea cea mai mare este în înălțime. De obicei, ultimul puseu de creștere se finalizează la 18-19 ani. Nutriția este un factor foarte important în pubertate și dezvoltare. În special în timpul perioadei de acreștere, adolescenții tind să aibă nevoi nutriționale mai mari pentru a susține creșterea în înălțime.

Diferența dintre salt mental și puseu de creștere

Puseurile de creștere sunt diferite de salturile mentale. Puseurile de creștere se referă la anumite etape de creștere rapidă la nivel fizic. De cealaltă parte, salturile mentale, numite și „săptămâni minune”, se referă la anumite etape de dezvoltare mentală și dezvoltarea anumitor abilități.

De asemenea, puseurile de creștere nu sunt singura explicație pentru anumite schimbări de comportament, ca plâns intens, nervozitate sau nevoia mai mare de hrană. Apariția primilor dințișori sau colicii pot afecta, de asemenea, hrănirea, somnul și comportamentul bebelușului. În plus, modificarea tiparelor de somn poate fi dată și de regresia somnului.

Gestionarea puseurilor de creștere - Indicații pentru părinți  

Ce facem când copilul trece printr-un puseu de creștere și cum îl gestionăm corect? În primul rând, nu vă speriați, gestionați totul cu calm și răbdare. Răspundeți la indiciile copilului și încercați să-i oferiți ceea ce are nevoie, fie că este vorba despre hrăniri suplimentare, ajustarea programului de somn sau confort și mai multă iubire. De asemenea, acordați atenție sănătății generale a bebelușului și asigurați-vă că simptomele și semnele nu sunt date de alte probleme. Este important și să va asigurați că vă adaptați la aceste etape de creștere rapidă cu haine pentru copii în mărimea potrivită.

Nu uitați că fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul său. La controalele regulate la pediatru, medicul va monitoriza dezvoltarea și creșterea copilului, conform graficelor de creștere..