• Transport gratuit TRANSPORT GRATUIT
 • Retur RETUR SIMPLU ȘI GRATUIT
 • Buyback BUYBACK PÂNĂ LA 50%
10 beneficii ale alăptării

10 beneficii ale alăptării

05.08.2019 16:46

Perioada 1-7 august este dedicată Săptămânii Mondiale a Alăptării. În această perioadă, mai mult ca de obicei, specialişti din toată lumea, medici, consultanţi, dar şi mame, împărtăşesc informaţii, studii şi experienţe privind alăptarea.

Alăptarea este metoda naturală de hrănire a bebeluşului, laptele matern fiind alimentul ideal pentru nou-născut. Compoziţia acestuia nu este constantă, variază în funcţie de vârsta copilului, dar şi pe parcursul zilei sau chiar şi pe durata aceleiaşi mese. Dincolo de a fi cea mai la îndemână sursă de alimentaţie, este şi instrumentul unei legături emoţionale între mamă şi copil.

Despre alăptare se pot spune multe, există numeroase studii şi surse de informare pe care orice viitoare mămică ar fi ideal să le acceseze încă dinainte de a naşte. Pentru că alăptarea, deşi atât de naturală, nu este întotdeauna uşoară de la început, dimpotrivă, vine cu un pachet de provocări, prejudecăţi şi sfaturi neavizate. De aceea, o informare corectă înainte de naştere este esenţială.

Este important să ştii că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca hrănirea bebeluşului să se facă exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă. Ulterior, este recomandat să se continue alăptarea până la minim 1 an. Până să ajungi la provocarea diversificării, care dă emoţii atâtor mămici, iată care sunt câteva dintre beneficiile alăptării:

 1. Asigură tot necesarul nutritiv de care bebeluşul are nevoie în primele luni de viaţă.
 2. Laptele matern conţine anticorpi care îl vor ajuta pe bebeluş să lupte cu bacteriile şi cu viruşii. Colostrul conţine cantităţi mari de imunoglobulină, care îl va ajuta pe cel mic să lupte cu eventualele boli.
 3. Reduce riscurile diverselor boli, printre care: infecţii ale urechii sau ale tractului respirator, răceli, probleme digestive, boală celiacă, alergii, diabet. Chiar şi riscul temutului Sindrom al morţii subite este redus cu 36%.
 4. Ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase.
 5. Unele studii arată existenţa unei legături între alăptare şi dezvoltarea creierului şi a inteligenţei.
 6. Mamele care alăptează au şanse mai mari să revină mai repede la greutatea dinainte de sarcină.
 7. Ajută la contractarea uterului după naştere, respectiv la revenirea mai rapidă a acestuia, datorită secreţiei de oxitocină.
 8. Reduce riscul de depresie postnatală, datorită secreţiei de hormoni care încurajează conectarea cu bebeluşul şi clădirea unei relaţii emoţionale sănătoase.
 9. Se pare că alăptarea pentru minim 1 an scade riscul mamei de a dezvolta cancer la sân.
 10. Nu în ultimul rând, faci economie de timp şi de bani – în timp ce îi oferi bebeluşului cea mai sănătoasă alternativă de hrănire.

Jack Newman, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în alăptare din lume, susţine următoarele: “Când este la sân bebeluşul îşi aminteşte de perioada când era în uter: acea bătaie familiară a inimii, vocea liniştitoare, căldura şi confortul. Şi asta face ca tranziţia spre lumea exterioară să fie puţin mai uşoară.” 

 

Postat în Maternitate De:
Echipa IYA
Comentarii

Trebuie sa fii logat pentru a lăsa un comentariu.

Apasa aici pentru a te loga