În copilărie, greutatea și înălțimea copiilor se modifică rapid, mai ales în primul an de viață. Există mai mulți factori implicați, de asemenea, în ritmul dezvoltării și creșterii copiilor, inclusiv genetica și alimentația. Monitorizarea greutății copilului este importantă, pentru a depista la timp eventuale probleme. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont și de faptul că fiecare copil este unic și crește în ritmul său propriu.

Care este greutatea normală a bebelușilor nou-născuți - tabel 

Greutatea bebelușilor la naștere este, în medie, între 2,6 – 4,3 kg, cu media de 3,2 kg. Sunt mai mulți factori implicați în greutatea cu care se va naște un bebeluș, inclusiv la câte săptămâni are loc nașterea, obiceiurile și sănătatea mamei în sarcină (fumat, alimentație, probleme ca diabet gestațional etc.), factori genetici, sexul bebelușului etc. 

În primele câteva zile după naștere bebe pierde în greutate aproximativ 5-10% din greutatea corporală, dar o va recupera în următoarele 5-10 zile. Un copil hrănit cu lapte praf poate pierde până la 5% din greutatea corporală, iar un nou-născut alăptat exclusiv la sân poate pierde până la 10%. Această pierdere în greutate este normală și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Evoluția greutății băiețeilor în primele luni din viață

Cât ia în greutate un nou născut? Greutatea copiilor variază în funcție de sex – băieții tind să aibă de obicei o greutate puțin mai mare decât a fetelor. În ceea ce privește ritmul de creștere în greutate la băieți în primul an de viață, acesta este destul de accelerat față de etapele ulterioare ale copilăriei. De exemplu, greutate bebe 2 luni va fi de aproximativ 5,6 kg. În primele 3 luni vor lua în greutate rapid, aproximativ 900 g în medie pe lună, iar greutate bebe 4 luni va fi de aproximativ 7 kg. 

Ulterior, creșterea nu va mai fi la fel de accelerată. La 4-6 luni ritmul de creștere poate încetini ușor, dar cei mici își vor dubla până la 6 luni greutatea de la naștere – greutate bebe 6 luni va fi în medie de aproximativ 7,9 kg. Ulterior, la 6-9 luni, creșterea în greutate continuă într-un ritm moderat, cu greutate bebe 9 luni de aproximativ 8,9 kg, iar la 9-12 luni ritmul de creștere poate încetini în comparație cu primele luni. La prima aniversare, bebelușii de sex masculin cântăresc în medie 9,6 kg. Medicii vor folosi un tabel greutate bebe sau un grafic creștere bebeluși pentru a monitoriza dezvoltarea celor mici.

Evoluția greutății fetițelor în primele luni din viață

Așa cum am văzut anterior, există o ușoară diferență între ritmul de creștere în greutate la fetițe și la băieței. Poate fi legată mai ales de diferențele hormonale dintre sexe și influențele genetice. În primul an de viață, fetițele au, în general, un ritm de creștere în greutate ușor mai lent în comparație cu băieții. Însă, la fel ca în cazul băieților, și fetițele au un ritm de creștere destul de rapid în primele 3 luni – iar greutate bebe 3 luni este în medie de 6 kg. 

În medie, greutate bebe 5 luni este de aproximativ 7 kg. Ulterior, ritmul de creștere în greutate bebeluși 6 luni și mai târziu poate încetini ușor, cu greutate bebe 8 luni de aproximativ 8,2 kg. Atât băiețeii, cât și fetițele, își pot tripla până la vârsta de 1 an greutatea de la naștere. Se va monitoriza greutatea copilului folosind un tabel greutate bebeluși, pentru a identifica orice probleme de creștere.

Greutatea bebelușilor născuți la termen versus născuți prematur

Greutatea bebelușilor poate varia semnificativ în funcție de momentul nașterii – dacă sunt născuți prematur sau la termen. Bebelușii prematuri sunt cei născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină. Au avut o perioadă de dezvoltare mai scurtă în uter și, prin urmare, pot avea greutate mai mică la naștere. Astfel, va fi necesar să cumpărați haine nou-născuți de dimensiuni mai mici. Bebelușii prematuri vor avea la naștere o greutate mai mică de 2,5 kg – poate fi vorba și despre un copil născut de 2 kg sau mai puțin. Majoritatea bebelușilor prematuri cu greutate mică la naștere ajung în cele din urmă la valorile normale ale greutății până la vârsta de 18 - 24 de luni.

De asemenea, gemenii sau tripleții pot avea greutate mai mică la naștere. Alte cauze care pot influența numărul de kg la bebeluși și pot duce la greutate mică la naștere pot fi prezența anumitor probleme în timpul sarcinii, vârsta mamei (sub 17 ani sau peste 35 ani), fumatul în timpul sarcinii, alimentație precară înainte și în timpul sarcinii etc.

Greutatea bebelușilor hrăniți la sân vs. cu lapte praf

Tipul alimentației în primul an de viață poate influența considerabil greutatea copilului. Diagramele standard de creștere ale Organizației Mondiale a Sănătății iau în considerare efectul metodelor de hrănire a sugarilor asupra creșterii, folosind alăptarea la sân ca referință.

Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân? În general, bebelușii alăptați sau hrăniți exclusiv la sân pot avea ritmuri diferite de creștere în greutate față de bebelușii hrăniți cu lapte praf. În primele 3 luni, bebelușii alăptați tind să aibă ritmuri mai mari de creștere în greutate față de cei hrăniți cu lapte praf. Un motiv probabil pentru acest lucru este că laptele matern este un aliment dinamic și în continuă schimbare, compus din nutrienții de care are nevoie un bebeluș în acel stadiu. După vârsta de 3 luni, lucrurile se pot inversa – cei hrăniți cu lapte praf pot lua mai repede în greutate decât cei alăptați.

Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș în primul an din viață 

Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș în primul an? Greutatea bebelușilor și creșterea în greutate a unui bebeluș în primul an de viață pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv greutatea de la naștere, genetică, alimentație, metabolism și alte caracteristici. Cu toate acestea, există anumite repere generale privind creșterea în greutate în primul an, după modelele de grafic greutate bebeluși.

În general, bebelușii își dublează greutatea de la naștere până la vârsta de 3-6 luni, iar până la vârsta de 1 an își vor tripla greutatea de la naștere - mai ales că au loc și mai multe puseuri de creștere bebeluși. Ritmurile medii  de creștere în greutate sunt:

  • primele 3 luni - aproximativ 750-900 g/lună;
  • 3-6 luni - aproximativ 600-750 g/lună;
  • 6-9 luni - aproximativ 460-600 g/lună;
  • 9-12 luni -aproximativ 300-450 g/lună.

Cât mănâncă un bebeluș

Cantitatea de hrană pe care o consumă un bebeluș variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârstă. De asemenea, tipul și cantitatea de hrană oferită influențează în mod direct creșterea în greutate. De aceea, vorbim despre valori ușor diferite în ceea ce privește cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân vs unul hrănit cu lapte praf. 

În cazul alăptării la sân poate fi mai greu de estimat cantitatea totală de lapte consumată. Însă, în ceea ce privește hrănirea cu biberonul, bebelușul va consuma la fiecare masă aproximativ 30-60 ml în etapa de nou-născut, cam 90-120 ml la 1-2 luni, 120-180 ml la 2-6 luni și până la 240 ml lapte la fiecare masă la 6-12 luni.

Însă, aceste valori sunt orientative – depinde de apetitul și nevoile individuale ale bebelușului. Monitorizarea regulată a greutății este esențială pentru a vă asigura că are o nutriție adecvată și o creștere sănătoasă.

Cât de des trebuie cântărit cel mic

În primele două săptămâni, bebelușul va fi cântărit mai des pentru a vă asigura că recâștigă greutatea pierdută după naștere. Ulterior, se recomandă ca bebe să fie cântărit:

  • până la vârsta de 6 luni - lunar;
  • 6-12 luni - la 2 luni;
  • după vârsta de 1 an - la fiecare 3 luni. 

Uneori, copilul poate fi cântărit mai des dacă există o îngrijorare cu privire la sănătatea sau creșterea lui. Însă, nu se recomandă să cântăriți bebelușul zilnic sau prea des, deoarece rezultatele și informațiile nu vor fi relevante. Pentru cântărirea bebelușilor se folosește un cântar special, cu precizie ridicată și cu un sistem special care să ofere confort și stabilitate.

 

Factorii care pot afecta evoluția greutății bebelușului

Există mai mulți factori ce pot influența greutatea unui bebeluș:

  • Genetica – Fiecare copil are o moștenire genetică unică, ce poate influența metabolismul și ritmul de creștere în greutate.  
  • Momentul nașterii –  Bebelușii prematuri tind să aibă greutate mai mică la naștere și ulterior pot avea uneori rate mai scăzute de creștere în primul an de viață.    
  • Sănătatea și vârsta mamei - Sănătatea mamei în timpul sarcinii poate influența greutatea bebelușului la naștere – inclusiv dacă are anumite probleme de sănătate. De asemenea, mamele adolescente sau cu vârsta peste 35 ani tind să aibă copii cu greutate mai mică la naștere.  
  • Sexul bebelușului – Fetițele tind să aibă de obicei o greutate mai redusă decât a băiețeilor la naștere și, de asemenea, rate de  creștere mai scăzute.   
  • Nutriția – Greutatea și ritmurile de creștere pot varia în funcție de tipul alimentației – dacă bebe este alăptat la sân sau hrănit cu lapte praf, precum și în funcție de tipul alimentelor oferite după începerea diversificării. 
  • Anumite condiții medicale – Unele afecțiuni pot duce la probleme de creștere, inclusiv unele malformații, probleme digestive, infecții, alergii etc.  
  • Activitatea fizică - Deși activitatea fizică nu joacă un rol major în primele luni de viață, pe măsură ce bebelușul crește, nivelul de activitate fizică poate influența  echilibrul energetic și creșterea în greutate.

Factorii de risc în cazul depășirii greutății normale 

Dacă bebe nu ia în greutate este o problemă, dar și greutatea prea mare a bebelușului poate avea efecte negative asupra sănătății. Obezitatea la sugari este adesea dificil de depistat de către părinți, dar medicii își pot da seama cu ușurință cu ajutorul măsurătorilor și folosind un tabel greutate bebe. 

Pe lângă anumite predispoziții genetice și cauze hormonale, principala cauză pentru kilogramele suplimentare la bebeluși este reprezentată de supraalimentare (cantități prea mari de hrană față de nevoile individuale ale copilului) -  cantitate prea mare de lapte praf sau alimente solide, dar și introducerea alimentelor solide prea devreme sau într-un mod nepotrivit, adăugarea de cereale în biberon, oferirea de calorii goale, ca dulciuri, alimente dense caloric și slabe nutritiv, lipsa activității fizice etc.

Când trebuie să ceri sfatul medicului pediatru

În timpul controalelor de rutină, medicul va monitoriza creșterea copilului folosind un tabel kg bebeluși, pentru a vedea dacă cel mic se dezvoltă corespunzător. Însă, se recomandă să discutați cu medicul pediatru în orice moment când aveți îngrijorări cu privire la creșterea copilului, dacă: 

  • vi se pare că are greutate prea mică sau prea mare:
  • nu și-a recăpătat greutatea pierdută imediat după naștere;
  • apare o scădere bruscă în greutate;
  • este apatic și refuză hrana sau nu consumă suficientă hrană. 

Medicul va măsura bebelușul, comparând valorile pentru greutate bebeluși pe luni cu cele din tabelele cu kilograme la bebeluși de aceeași vârstă. De asemenea, vă va adresa întrebări precum:

  • cât de des alăptați bebelușul și cât stă la sân la fiecare hrănire;   
  • cât lapte praf îi administrați;  
  • cât de des urinează pe zi și câte scaune are, precum și consistența și aspectul lor etc.

Medicul va identifica eventuale probleme și va oferi indicațiile și recomandările specifice, în funcție de caz. Nu uitați, însă, că fiecare copil are propriul ritm de creștere și dezvoltare. Însă, mergeți la medic pentru orice nelămuriri sau întrebări privind greutatea la bebeluși, pentru a vă asigura că nu există niciun fel de probleme.