Academia Americană de Pediatrie (AAP), Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni, precum și continuarea alăptării după această perioadă, până la vârsta de 1 an sau mai mult. Laptele matern este bogat în nutrienți și anticorpi, care protejează copilul și îi asigură un start sănătos în viață.

Alăptarea la sân: Beneficii și avantaje

Alăptarea la sân are beneficii pentru sănătate atât pentru bebeluși, cât și pentru mame. Laptele matern îi oferă copilului o nutriție ideală și susține creșterea și dezvoltarea. Iată care sunt principalele beneficii pentru bebe și pentru mămică:

Beneficii pentru bebeluș 

Laptele matern este hrana optimă  pentru bebe:

  • poate proteja bebelușul împotriva unor afecțiuni;  
  • bebelușii alăptați au un risc mai mic de astm, obezitate, diabet de tip 1, infecții ale urechii, infecții gastrointestinale și sindrom de moarte subită a sugarului;  
  • conține anticorpi de la mamă ce ajută copilul să dezvolte un sistem imunitar puternic;  
  • este ușor de digerat;  
  • conține cantitatea potrivită de grăsimi, zaharuri, apă, proteine și vitamine pentru dezvoltarea bebelușului;  
  • favorizează creșterea sănătoasă în greutate;  
  • își modifică în timp compoziția pentru a satisface nevoile nutriționale ale bebelușului.

Beneficii pentru mamă

Așa cum am văzut mai sus, alăptarea nu are beneficii doar pentru bebe, ci și pentru mamă. Iată câteva exemple:

  • alăptarea este convenabilă - mamele pot alăpta oricând și oriunde, se reduc costurile  asociate laptelui praf sau biberoanelor;  
  • alăptarea poate reduce riscul mamei de cancer de sân și cancer ovarian, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială;  
  • se crede că alăptarea favorizează recuperarea mai rapidă după naștere;  
  • poate ajuta mamele să ajungă mai repede la greutatea dinainte de sarcină;  
  • reduce riscul mamei de depresie postnatală;  
  • favorizează legătura fizică și emoțională cu bebe.

Cât de des trebuie alăptat cel mic

Cât de des trebuie alăptat copilul și cât trebuie să mănânce un bebeluș? Fiecare copil este diferit, iar nevoile sale nutriționale sunt diferite. Frecvența alăptărilor depinde de necesarul nutritiv al copilului și de fiecare etapă de viață. De obicei este indicată alăptarea la cerere, în mod receptiv, pentru a-l ajuta să obțină laptele de care are nevoie. 

În primele zile de viață ale bebelușului

Când trebuie să se inițieze alăptarea? Alăptarea trebuie începută în prima oră după naștere ori de câte ori este posibil. Contactul piele-pe-piele va favoriza legătura cu bebe și inițierea alăptării. Alăptarea la sân în primele zile se face la 1-3 ore. Hrănirea frecventă ajută la stimularea lactației și îl ajută pe bebe să exerseze atașarea la sân și suptul. Producția de lapte funcționează pe principiul de cerere-oferta - cu cât bebelușul suge mai mult la sân, cu atât corpul va produce mai mult lapte matern.

În primele săptămâni-luni

Pe măsură ce copilul crește, va crește și cantitate de lapte necesară. În primele câteva săptămâni și luni, timpul dintre hrăniri va începe să fie puțin mai lung. În medie, majoritatea bebelușilor vor avea nevoie de hrăniri la fiecare 2 - 3 ore, uneori chiar la 4 ore. 

Când vârsta copilului este între 6-12 luni

Laptele matern continuă să fie principala sursă de nutrienți și energie pentru bebe până la vârsta de 12 luni. După vârsta de 6 luni se introduc și alimente solide, dar alăptarea trebuie continuată. Urmați indiciile bebelușului și alăptați atunci când observați semne de foame. Dacă bebelușul pare mai puțin interesat de alăptare după începerea diversificării, încercați să îl puneți la sân înainte de masa cu alimente solide. În funcție de câte mese solide sunt consumate, majoritatea bebelușilor vor fi alăptați de 4 – 6 ori pe zi.

Când vârsta copilului este între 12-24 luni

Alăptarea după un an poate fi continuată (și chiar este recomandat). Sesiunile de hrănit la sân vor fi mai scurte (pentru că cel mic suge mai eficient și mai repede) și mai puține, dar laptele matern conține în continuare nutrienți importanți pentru dezvoltarea copilului. Cei mici vor acum să fie alăptați de multe ori pentru confort, mai mult decât pentru nutriție. 

Tipuri de lapte matern

Laptele matern are trei etape diferite: colostru, lapte de tranziție și lapte matur:

  • Colostrul reprezintă prima etapă a laptelui matern. Apare în timpul sarcinii și durează câteva zile după naștere. Este gălbui sau crem, mai gros decât laptele produs mai târziu. Asigura o serie de nutrienți extrem de importanți pentru bebe în primele zile de viață. 
  • Laptele de tranziție apare după colostru și durează aproximativ 2 săptămâni. Conține niveluri ridicate de grăsimi, lactoză și vitamine solubile în apă.
  • Laptele matur este laptele final produs, are un conținut de 90% apă, care este necesară pentru a menține copilul hidratat. Restul de 10% este format din carbohidrați, proteine și grăsimi necesare atât pentru creștere, cât și pentru energie. Laptele matur este împărțit la rândul său în 2 tipuri: lapte anterior care apare la începutul hrănirii și conține apă, vitamine și proteine, și lapte posterior ce apare după eliberarea inițială a laptelui și conține un nivel mai ridicat de grăsime, fiind necesar pentru creșterea în greutate.

Ce conține laptele matern

Laptele matern este format în general din 87% apă, 1% proteine, 4% lipide și 7% carbohidrați. De asemenea, conține multe minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu etc.), vitamine, enzime, factori de creștere, anticorpi, hormoni. Această compoziție nu este însă constantă și se poate schimba și în funcție de nevoile bebelușului. 

Cum se păstrează și depozitează laptele matern

Laptele matern poate fi stors manual sau folosind o pompă de sân, pentru hrănirea ulterioară a copilului. Însă, este important să fie depozitat corespunzător, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pierderea proprietăților nutritive.

Conform CDC, laptele matern proaspăt stors poate fi depozitat la temperatura camerei pentru maximum 4 ore, maximum 4 zile la frigider și până la 6 -12 luni la congelator (6 luni în congelator aflat în compartimentul frigiderului sau 6-12 luni în congelator separat de frigider). Laptele decongelat se poate menține la temperatura camerei maximum 1-2 ore, maximum 1 zi la frigider și NU se recongelează. Laptele rămas după o hrănire, dacă bebe nu termină biberonul, se poate utiliza în decurs de cel mult 2 ore. 

Alimentația în timpul alăptării

Alimentația mamei în alăptare influențează într-o anumită măsură compoziția laptelui matern. Iată ce trebuie să includă:

  • alimente proteice de 2-3 ori pe zi, cum ar fi carne, pește, ouă, lactate, leguminoase, nuci, semințe;
  • 3 porții  de legume pe zi;  
  • 2 porții de fructe pe zi;  
  • cereale integrale;  
  • consum suficient de apă. 

Dacă bebe se confruntă cu anumite alergii sau semne de intoleranță, discutați cu medicul. Mamele care alăptează au nevoie, în general, de mai multe calorii pentru a-și satisface nevoile nutriționale în timpul alăptării. Se recomandă o suplimentare de aproximativ 330 - 400 kcal pe zi în alăptare.

Alimente interzise în timpul alăptării la sân 

Ce nu trebuie să mănânci când alăptezi? În general, mamele care alăptează trebuie încurajate să aibă o dietă sănătoasă și variată. Cu toate acestea, anumite tipuri de alimente trebuie consumate cu moderație sau evitate. Acestea includ:

  • alcool - trebuie evitat complet;  
  • ciocolată și cafea în alăptare – cofeina sau cafeaua în alăptare trebuie limitată, mai ales dacă bebe se confruntă cu iritabilitate și probleme de somn;  
  • unele tipuri de pește și fructe de mare cu niveluri crescute de mercur;  
  • varză, broccoli și alte alimente care pot cauza gaze în exces;  
  • usturoi  – poate schimba gustul laptelui;  
  • mentă,  salvie și pătrunjel - aceste ierburi pot avea un impact negativ asupra lactației uneori;
  • alimente picante – dacă acestea cauzează disconfort bebelușului;
  • alimente bogate în grăsimi nesănătoase și zahăr.

Administrarea medicamentelor în timpul alăptării

Cele mai multe medicamente sunt sigure în timpul alăptării, ca unele medicamente pentru răceală în alăptare, de exemplu. De asemenea, beneficiul continuării unui medicament pentru o afecțiune cronică poate depăși orice riscuri potențiale. Cu toate acestea, deși avem multe medicamente permise în alăptare, unele nu sunt sigure. Este important să discutați cu medicul despre ce se transmite prin laptele matern, la cât timp dupa antibiotic se poate alăpta, în funcție de tipul medicamentului luat, precum și ce trebuie să faceți dacă luați un anumit tratament. Uneori alăptarea trebuie întreruptă pe durata tratamentului, iar alteori se întrerupe tratamentul pe durata alăptării. Depinde de fiecare caz în parte.

Cantitatea de medicament care ajunge în laptele matern și efectul asupra copilului depind de vârstă și starea de sănătate, de tipul de medicament, de doze și durata de administrare.

Poziții de alăptare la sân

Nu există o modalitate corectă sau greșită de a ține copilul în timpul hrănirilor. Însă, este important să știi că sunt mai multe poziții de alăptare pe care le poți încerca pentru a vedea care este mai potrivită pentru tine și pentru bebe. Important este ca amândoi să vă simțiți confortabil.

Poziția leagăn 

Aceasta este probabil cea mai populară poziție de alăptare. Stai în șezut, pe un scaun confortabil sau pe pat. Ține copilul întins, cu fața spre tine și capul pe antebraț. Mâna ta ar trebui să susțină lungimea corpului copilului. Asigură-te că urechea, umărul și șoldul bebelușului sunt în linie dreaptă. Poate fi util să folosești o pernă pentru mai mult sprijin.

Poziția culcat/întins lateral

Este o poziție potrivită după o cezariană sau o naștere dificilă, precum și dacă alăptezi în timpul nopții. Stai confortabil întinsă pe o parte, bebelușul întins cu fața către tine, asigură-te că urechea, umărul și șoldul copilului sunt în linie dreaptă. Plasează niște perne în spatele tău pentru sprijin.

Poziția înclinată

Seamănă cu poziția leagăn, dar este puțin diferită. Dacă, de exemplu, alăptezi copilul la sânul stâng, cu mâna stângă susține sânul stâng, iar cu mâna cealaltă susține copilul.

Poziția mingii de fotbal

Această poziție de alăptare poate fi utilă după cezariană, dacă ai sânii mai mari sau dacă bebe este prematur. Așează copilul lângă tine, cu fața către tine, cu picioarele sub braț (ca și cum ai ține o minge de fotbal) pe aceeași parte cu sânul la care alăptezi. Sprijină capul bebelușului cu aceeași mână și folosește cealaltă mână pentru a susține și prinde sânul.

Poziția placă

Pentru această poziție, numită și poziție culcat, mama și bebelușul stau întinși. Mama va sta întinsă pe spate, pe pat sau pe canapea, în poziție semi-înclinată. Bebe va fi sprijinit pe tine, întins. Poate fi utilă mai ales după o cezariană.

Ce purtăm în timpul alăptării

Nu toată lumea se simte confortabil cu alăptarea în public. Hainele pentru alăptare pot oferi un plus de intimitate, pentru alăptare discretă. Când vine vorba despre hainele pentru alăptare, lucrul cel mai important este ca acestea să faciliteze alăptarea rapidă și discretă atunci când este cazul. 

Pentru a facilita și alăptarea din timpul nopții, poți apela la un set pijama alăptare și halat, ce permite hrănirea confortabilă a copilului. Există diferite tipuri de haine de alăptare cu sisteme care permit accesul rapid la sân și nu pun presiune pe burtică. Dacă alăptezi, asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi doar la bluze și cămăși. Poți alege dintr-o varietate de rochii de alăptare, elegante sau casual, cu sistem invizibil de alăptare. Astfel de bluze sau rochii sunt special concepute pentru a permite accesul la sân, fără a fi nevoie să îndepărtezi sau să ridici complet întreaga îmbrăcăminte.

Mituri despre alăptarea la sân

Există numeroase mituri despre alăptare care circulă în mediul online și nu numai. Iată câteva dintre ele:

  • Mitul 1: „Dacă am sânii mici nu voi produce suficient lapte.”
    FALS. Mărimea sânilor nu are nimic de-a face cu cantitatea de lapte pe care o produc.
  • Mitul 2: „Este normal să mă doară sânii când alăptez.”
    FALS. Multe mame experimentează disconfort în primele zile după naștere, până se obișnuiesc cu acest proces și bebe se atașează bine. Însă, cu sprijinul potrivit pentru poziționarea bebelușului pentru alăptare și asigurarea faptului că bebe este atașat corect la sân, durerea poate fi evitată. Dacă te confrunți cu dificultăți și dureri la alăptare, cum ar fi dureri mamelonare, solicită sprijinul medicului sau al unui consultant în alăptare. Alăptarea NU trebuie să însemne durere. 
  • Mitul 3: „Dacă bebe plânge când suge înseamnă că nu se satură sau că laptele matern nu este bun.”
    FALS. În cazul în care bebe plânge când suge, asta nu se traduce prin lapte matern slab. Bebelușii nu plâng doar de foame. Pot plânge și din cauza oboselii, a suprastimulării, a anxietății etc.
  • Mitul 4: „Dacă beau bere voi produce mai mult lapte.”
    FALS: Alcoolul este contraindicat în alăptare deoarece ajunge rapid în lapte eși poate afecta bebelușul.
  • Mitul 5: „Dacă alăptez, nu pot rămâne însărcinată.”
    FALS. Dacă o mamă alăptează exclusiv, riscul de sarcină este mai mic, însă nu este inexistent. Astfel, nu trebuie să vă bazați pe alăptare pentru a nu rămâne însărcinată.

Întrebări frecvente despre alăptare

Alăptarea este naturală, dar este o experiență unică pentru fiecare mamă și este nevoie de practică. Iată câteva întrebări frecvente despre alăptare:

Când începe să apară laptele matern?

Producția de lapte începe din al doilea trimestru de sarcină, în jurul săptămânii 16. În acel moment, corpul începe să producă acel colostru, un lapte special plin de nutrienți esențiali și ușor de digerat de nou-născuți. Ulterior, este produs laptele matern de tranziție, după naștere.

 Cât timp trebuie lăsat copilul la sân?

Care este durata pentru alăptarea la sân? Nu există un număr „perfect” de minute pentru alăptarea unui copil. Este indicat să urmați indiciile bebelușului. De asemenea, durata alăptării poate depinde de mulți factori, iar regula generală este de a-i permite copilului să sugă atât timp cât are nevoie și cât timp suge și înghite în mod activ.

Cum pot opri sesiunea de alăptare la sân când cred că este de ajuns?

Este indicat și în acest caz să urmați indiciile copilului pentru a vă asigura că a supt suficient. Dacă bebe nu mai suge și nu înghite activ, pur și simplu îndepărtați copilul de la sân.

Cât de important este ca bebelușul să fie treaz atunci când îl alăptez?

Este important ca bebelușul să fie treaz și alert atunci când îl alăptați, mai ales în primele luni de viață. De ce? Când bebelușul este treaz, este mai capabil să sugă în mod eficient și să primească suficient lapte. Suptul corect și eficient ajută la stimularea producției de lapte și ne asigură că bebe primește nutrienții necesari pentru creștere și dezvoltare.

Cum știu că l-am hrănit destul pe bebe? 

Există unele semne și indicii care ne pot arăta că bebe primește suficient lapte: copilul suge și înghite activ, ritmic și regulat, poți auzi sunete de înghițire în timp ce suge, după sesiunea de hrănire bebe pare sătul și relaxat, ia în greutate în mod corespunzător și udă suficiente scutece pe zi (cel puțin 6-8 scutece umede în 24 de ore). Discutați cu medicul pentru a vedea cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat la sân și dacă se dezvoltă corespunzător. Uneori se recomandă asocierea dintre alăptarea la sân și supliment lapte praf, în funcție de fiecare caz în parte.

Cum știu când se termină perioada de alăptare la sân?

Cât durează alăptatul la sân? Nu există o regulă fixă sau o dată prestabilită pentru înțărcare, deoarece acest lucru depinde de preferințele și nevoile mamei și ale copilului. Unele semne și indicii care pot sugera că perioada de alăptare la sân se apropie de sfârșit includ: scăderea interesului copilului pentru alăptare, refuzul sânului, disconfort pentru mamă la alăptare. Însă, este important să nu renunțați din prima, să gestionați orice probleme care apar  și să vă asigurați că refuzul sânului nu este din alte motive.

Cum trebuie să adaug și alte tipuri de mâncare? Când începe diversificarea? 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, moment în care puteți începe să introduceți alimente solide complementare adecvate vârstei – diversificarea. Aceasta trebuie făcută respectând regulile diversificării. Alimentele se introduc pe rând, conform calendarului diversificării, sub formă de piureuri moi în primele etape.

Dacă bebelușul doarme toată noaptea, trebuie să folosesc pompa în timpul nopții? 

Poate fi necesar să folosiți pompa în timpul nopții uneori pentru a preveni acumularea de lapte în exces.