Sarcina este o perioadă unică în viața unei femei. Fiecare săptămâna, lună și trimestru vine cu propriile schimbări și provocări, ce trebuie abordate eficient. Este important să știi cum evoluează burta în sarcina pe săptămâni, ce implică dezvoltarea fetală și îngrijirea prenatală.

De ce trebuie să ții cont odată cu instalarea sarcinii?

Când o femeie rămâne însărcinată, încep să apară diferite schimbări în corp, la nivel fizic și emoțional. Pot varia de la simptome ușoare, cum ar fi greața sau oboseala, până la schimbări în structura corpului, cum ar fi creșterea burticii. Mergi la toate controalele prenatale pentru a monitoriza dezvoltarea bebelușului în burtică, ține cont de recomandări, ia suplimentele recomandate de medic și menține un stil de viață sănătos.

De asemenea, pregătirea pentru naștere și pentru viața cu bebe poate fi o provocare și este important să fii informată. Citește despre sarcină și naștere, despre îngrijirea bebelușului și cumpără treptat produse necesare pentru bebe după naștere – de la haine pentru bebeluși, până la produse pentru alăptare și îngrijire.

Sarcina pe săptămâni, luni & trimestre

De la concepție și până la naștere are loc o călătorie minunată, asociată cu numeroase schimbări și emoții – de la primele semne de sarcină până la momentul travaliului și prima întâlnire cu bebe.

Sarcina este împărțită în trei mari etape:

primul trimestru: Săptămâna 1 - Săptămâna 13;
al doilea trimestru: Săptămâna 14 - Săptămâna 27;
al treilea trimestru: Săptămâna 28 – până la naștere.


Vârsta gestațională descrie etapa în care te afli în sarcina pe săptămâni. Se măsoară din prima zi a ultimei menstruații până la data curentă. Vârsta fetală, pe de altă parte, se referă la vârsta fătului. De obicei, nașterea are loc în intervalul 37-42 săptămâni. Cum se dezvoltă bebe în burtică? Dezvoltarea fetală începe înainte să știi că ești însărcinată - de la un mănunchi de celule ce se tot divid, la etapa de blastocist și embrion, până la etapa fetală, finalizându-se odată cu nașterea.

Primul trimestru de sarcină

Câte săptămâni are primul trimestru de sarcină? Trimestrul 1 de sarcină se întinde de la concepție până la săptămâna 13 de sarcină. Primul trimestru este asociat cu multe schimbări și este etapa în care de multe ori femeile dezvoltă simptome precum grețuri matinale și oboseală. Principalele analize primul trimestru de sarcină includ analize de bază, profil de coagulare, Rh, analize secreții vaginale, test Papanicolau, analize boli infecțioase și bitest. În cadrul controalelor prenatale vei vedea dacă sarcina pe săptămâni și luni se dezvoltă așa cum ar trebui. De asemenea, medicul îți poate spune cum este indicat să evolueze greutatea în sarcina pe săptămâni.

Prima săptămână de sarcină

Deoarece data estimată a nașterii este calculată din prima zi a ultimei menstruații, această săptămâna este considerată ca parte a sarcinii de 40 de săptămâni, chiar dacă fătul nu a fost conceput încă. Această perioadă este inclusă în calendarul sarcinii pentru a calcula perioada gestațională și data estimată a nașterii.

A doua săptămână de sarcină

Aceasta este etapa foliculară înainte de ovulație, când se produc niveluri mai mari de FSH și LH, ce susțin dezvoltarea foliculilor. Are loc ovulația asociată cu unele simptome specifice, ca o creștere a temperaturii bazale.

Săptămâna 3 de sarcină

Abia din această etapă poți spune cu adevărat că ești însărcinată. Are loc fecundația, ovocitul fertilizat este numit zigot, iar celulele continuă să se dividă. Se va forma un blastocist, ce va migra și se va implanta ulterior în peretele uterin - poate să apară sângerare de implantare sau spotting.

Săptămâna 4 de sarcină

Așa cum am văzut, blastocistul se implantează în mucoasa uterină și se formează începutul a ceea ce va deveni placenta. În jurul blastocistului se formează sacul amniotic ce va oferi protecție fătului în timpul sarcinii. Până la sfârșitul săptămânii 4, blastocistul este de dimensiunea unei semințe de mac.

Săptămâna 5 de sarcină

Hormonii de sarcină se dezvoltă tot mai mult și este momentul în care multe femei încep să simtă primele semne de sarcină. Ca simptome pot să apară stări de oboseală, balonare, sensibilitatea sânilor și poate fi momentul când apar grețurile în sarcină.

Săptămâna 6 de sarcină

În această etapă de sarcină, ritmul cardiac al fătului poate fi detectat în timpul ecografiei, iar fătul este cât un bob de orez. Pot fi înregistrate undele cerebrale și se formează emisferele cerebrale.

Săptămâna 7 de sarcină

Fătul este cam cât un bob de mazăre. De obicei, în această etapă sarcina este confirmată la un control ginecologic. Discută cu medicul despre tot ce te interesează și orice semne că sarcina merge bine în primul trimestru.

Săptămâna 8 de sarcină

După aproximativ săptămâna 8 de sarcină, medicii se referă la embrion ca fiind un făt, care este acum cam cât o zmeură. Simptome comune includ pe lângă grețuri matinale și sensibilitatea sânilor, și anumite pofte în sarcină sau unele scurgeri vaginale date de modificările hormonale.

Săptămâna 9 de sarcină

Deși încă nu se vede că ești însărcinată, tu cu siguranță simți asta. Fătul este acum cât o cireașă și simptomele se pot intensifica din cauza creșterii nivelurilor hormonale. Uterul se dezvoltă tot mai mult, iar partea inferioară abdominală poate fi mai fermă la atingere.

Săptămâna 10 de sarcină

În săptămâna 10 de sarcină, bebelușul din burtică se dezvoltă tot mai mult – încep să se formeze organele genitale externe, dar este prea devreme pentru a fi văzute la ecografie. Cantitatea de sânge din corpul mamei crește, crescând astfel circulația sanguină și pot să apară sângerări gingivale.

Săptămâna 11 de sarcină

În săptămâna 11, fătul începe să exploreze făcând mișcări precum deschiderea și închiderea pumnului și a gurii. În cazul viitoarei mămici poate să apară constipația, ce poate crește la rândul său riscul de hemoroizi. De asemenea, se poate forma linea nigra la nivel abdominal din cauza creșterii producției de estrogen ce intensifică nivelul de melanină.

Săptămâna 12 de sarcină

În săptămâna 12 de sarcină, bebe se dezvoltă tot mai mult. Burtica începe să fie vizibilă, areolele sânilor încep să devină mai închise la culoare și pot deja să se formeze ușoare vergeturi. Însă, există și părți bune. Datorită hormonilor, poți constata că părul și pielea arată mai bine ca oricând.

Săptămâna 13 de sarcină

Fătul este acum cam cat o piersică. Este important să consumi suficientă apă și să nu amâni mersul la toaletă, pentru a preveni infecțiile urinare care sunt de obicei destul de frecvente în sarcină. Vergeturile se pot intensifica, fiind indicate diferite produse în acest sens, cum ar fi crema pentru vergeturi în sarcină.

Al doilea trimestru de sarcină

În al doilea trimestru, burtica va deveni tot mai mare, astfel că poți începe să cumperi diferite tipuri de haine pentru gravide din materiale de calitate care să îți asigure un nivel optim de confort. Poți începe să simți mișcările fătului în burtică și poți afla sexul copilului la ecografia din acest trimestru. În al doilea trimestru de sarcină se pot face analize hormonale și teste pentru anomalii cromozomiale, triplu test, morfologie fetală trimestru 2.

Săptămâna 14 de sarcină

În săptămâna 14 de sarcină, pielea fătului începe să se îngroașe și se formează un păr fin numit lanugo. Bebe poate începe să-și ducă degetele la gură, iar amprentele digitale încep să se formeze.

Săptămâna 15 de sarcină

Fătul este acum cam cât o portocală. Te poți confrunta cu apetit crescut și pofte în sarcină. Vergeturile se pot intensifica, astfel că apelează la o cremă împotriva vergeturilor pentru gravide. Poartă haine confortabile, pentru că burtica devine tot mai mare și este important să porți îmbrăcăminte lejeră.

Săptămâna 16 de sarcină

În săptămâna 16 de sarcină fătul este cam cât un avocado. Multe femei în această etapă de sarcină se pot confrunta cu ușoare dureri de spate pe masură ce sarcina avansează.

Săptămâna 17 de sarcină

Burtica de 17 săptămâni crește tot mai mult, iar bebelușul este cam cât o rodie. Pot apărea senzații de prurit sau mâncărime la nivelul burticii și pe sâni. Creșterea ponderală se poate intensifica și pot să apară dureri și crampe la picioare. De asemenea, pot să apară arsuri gastrice în sarcină.

Săptămâna 18 de sarcină

În săptămâna 18 fătul este acoperit cu lanugo, un puf moale ce ajută la menținerea căldurii și oferă protecție. Grețurile se mai reduc de obicei, poți avea mai multă energie, însă te poți confrunta cu picioare umflate în sarcină, dureri de spate sau crampe la picioare.

Săptămâna 19 de sarcină

S-a format deja stratul de vernix caseosa pe pielea copilului, ce ajută la reglarea temperaturii corpului și protejează pielea în lichidul amniotic. Până când copilul se va naște, cea mai mare parte a stratului de vernix va dispărea.

Săptămâna 20 de sarcină

În continuare persistă simptomele de mâini și picioare umflate, dureri de spate, arsuri gastrice. De asemenea, ombilicul este de obicei mai proeminent. Somnul în sarcină este extrem de important, astfel că poți lua în considerare o pernă pentru gravide.

Săptămâna 21 de sarcină

Dacă fătul este de gen masculin, testiculele încep să coboare. În cazul tău, pot să apară uneori secreții mamare, iar pielea poate fi mai uscată și cu mâncărimi. Încearcă să fii cât de cât activă, iar când stai întinsă, ridică picioarele ușor mai sus de nivelul inimii pentru a favoriza circulația.

Săptămâna 22 de sarcină

Fătul crește tot mai mult și este cam cât o nucă de cocos. Organele se dezvoltă de la o zi la alta, la fel și simțurile, inclusiv simțul tactil (datorită maturizării celulelor creierului și terminațiilor nervoase). Creșterea ponderală la mame poate fi mai vizibilă din această etapă.

Săptămâna 23 de sarcină

Începe o etapă de dezvoltare intensă la nivel cerebral. De asemenea, în această perioadă au loc unele schimbări majore cu plămânii fătului - se produce surfactant, o substanță care permite respirația după naștere. În cazul tău, se poate intensifica edemul, mai ales la nivelul picioarelor.

Săptămâna 24 de sarcină

Pot să apară uneori contracții Braxton Hicks, numite și contracții false date de dezvoltarea uterină. Trebuie monitorizată atent glicemia pentru a depista la timp un eventual diabet gestațional.

Săptămâna 25 de sarcină

Primul scaun al bebelușului începe să se formeze în intestinul gros, fiind dens, lipicios și negricios, numit meconiu, excretat la scurt timp după naștere. În cazul tău, pot să apară dureri pelvine din cauza întinderii ligamentare în zona pelvină. O altă problemă mai comună poate fi sindromul picioarelor neliniștite.

Săptămâna 26 de sarcină

Fătul produce melanină, substanța care oferă culoarea pielii și a ochilor. Tu te poți confrunta cu insomnii, astfel că este bine să te asiguri că ai o rutină de somn relaxantă și că respecți, pe cât posibil, un program de somn. Poate crește tensiunea arterială, dar trebuie monitorizată pentru că hipertensiunea la gravide poate fi semn de preeclampsie.

Săptămâna 27 de sarcină

Fatul are acum o activitate cerebrală mai intensă, se mișcă, își duce degetele la guriță și crește tot mai mult. În această etapă a sarcinii, mămicile se pot confrunta cu incontinența urinară la tuse sau strănut, hemoroizi și constipație.

Trimestru 3 de sarcină

Probabil numeri zilele până la data scadenței și abia aștepți să naști, dar nu uita că fiecare săptămână din această etapă finală de dezvoltare este esențială și ajută fătul să se pregătească pentru naștere și pentru viața extrauterină. În această etapă, medicul poate recomanda repetarea unor analize de sânge, dar se pot face și teste pentru depistarea diabetului gestațional, analize secreții vaginale și ecografii pentru a detecta poziția fetală, sănătatea placentei și cantitatea de lichid amniotic.

Săptămâna 28 de sarcină

În această etapă, fătul poate avea vise și chiar poate sughița, ceea ce este perfect normal. Continuă să se dezvolte, îi crește părul și ia în greutate. Este important să fii atentă la toate semnalele corpului și să ai grijă de tine.

Săptămâna 29 de sarcină

Fătul este tot mai activ, răspunde la tot felul de stimuli și se dezvoltă în continuare. Datorită creșterii nivelului de prolactină, se formează colostrul sau primul lapte pe care îl va consuma bebe la sân după naștere. Astfel, pot să apară scurgeri mamare sub formă de colostru.

Săptămâna 30 de sarcină

Se apropie tot mai mult perioada nașterii și este normal să începi să fii mai neliniștită, să ai probleme de somn sau migrene. Însă, dacă aceste simptome sunt severe, discută cu medicul. Linea nigra de pe abdomen poate deveni mai vizibilă, buricul devine mai proeminent și durerile de spate se pot intensifica.

Săptămâna 31 de sarcină

Este posibil să te confrunți cu respirație mai dificilă, din cauza creșterii fătului în burtică. Din acest moment poți începe să pregătești bagajul pentru maternitate dacă nu ai făcut-o deja.

Săptămâna 32 de sarcină

Pielea fătului nu mai este translucidă. În afară de plămâni și creier, majoritatea celorlalte organe sunt bine formate. În cazul tău, de obicei apare nevoia mai frecventă de a urina, asociată adesea chiar cu momente de incontinență urinară. Nu doar că vei simți mișcările bebelușului, dar uneori poți să le și vezi.

Săptămâna 33 de sarcină

Oasele fătului se întăresc - osificare, dar la nivelul capului rămân fontanelele moi, pentru a permite trecerea prin canalul de naștere. De asemenea, poți observa că mișcările fătului sunt afectate de rutina ta zilnică. Se pot intensifica unele simptome, ca insomnii, bufeuri, oboseală, respirație dificilă, contractii Braxton Hicks.

Săptămâna 34 de sarcină

Stratul de vernix caseosa care protejează pielea fătului începe să devină mai gros. Puful moale numit lanugo începe să se reducă treptat iar la ecografie se vor măsura anumite zone specifice, ca circumferința craniană și abdominală.

Săptămâna 35 de sarcină

În acest moment, fătul de obicei este poziționat cu capul în jos, spre colul uterin. Aproximativ 97% dintre bebeluși au adoptat această poziție până în acest moment. Apare prin urmare, de obicei, o presiune mai mare la nivelul vezicii și te poți confrunta cu dureri pelvine. Poate apărea constipația din cauza presiunii la nivelul intestinelor.

Săptămâna 36 de sarcină

Crește nivelul de oboseală pe măsură ce sarcina avansează și te apropii de momentul nașterii. Organele fătului sunt complet dezvoltate. Este important să cunoști semnele de travaliu real, precum contracții dureroase la intervale regulate, eliminarea dopului gelatinos și ruperea membranelor.

Săptămâna 37 de sarcină

O scurgere roșiatică ușoară poate fi semn de eliminare a dopului gelatinos. De asemenea, este important să diferențiezi contracțiile Braxton Hicks de contracțiile în sarcină reale sau active, ce sunt dureroase și regulate. Alte semne de travaliu real pot fi ruperea apei și dilatarea cervixului.

Săptămâna 38 de sarcină

Fii atentă la semnele de travaliu, ca eliminarea dopului gelatinos, contracții regulate și dureroase și ruperea apei. În această etapă bebe nu se mai mișcă foarte mult pentru că spațiul este mai limitat. Însă, dacă observi anumite modificări ale mișcărilor sau nu le depistezi deloc, ia legătura cu medicul.

Săptămâna 39 de sarcină

În această etapă a sarcinii fătul este complet dezvoltat și pregătit pentru lumea extrauterină. Semnele de travaliu pot să apară oricând, astfel că trebuie să fii atentă la ele. În diferite cazuri, în funcție de starea de sănătate a mamei sau a fătului, se poate apela la inducerea travaliului.

Săptămâna 40 de sarcină

Aproximativ 30% dintre sarcini durează peste 40 săptămâni. Trebuie să poți diferenția contracțiile false de contracțiile reale. Uneori se poate face inducerea travaliului. La naștere, bebe va fi evaluat și notat în funcție de anumiti factori, iar suma va determina scorul Apgar. Majoritatea bebelușilor sănătoși au un scor Apgar între 7 și 9 (puțini bebeluși primesc nota 10 la naștere).

Sarcina peste termen

Sarcina peste termen este numită și sarcină postmatură sau prelungită. În multe cazuri sarcina nu este post-termen în sine, ci a fost estimată greșit. Însă, în caz de sarcină prelungită reală, în această etapă placenta nu va mai fi la fel de eficientă în livrarea de oxigen și nutrienți, fiind necesară monitorizarea atentă. Complicațiile pot include necesitatea unei intervenții prin cezariană, risc de tensiune arterială crescută la mamă, volum redus de lichid amniotic, aspirație de meconiu, risc de travaliu mai lung și intervenție cu forceps.

Săptămâna 41 de sarcină

Pot să apară în orice moment semne de travaliu, ca ruperea apei sau contracții. Uneori, în funcție de caz, medicii apelează la travaliu indus – prin diferite metode. Este important ca o sarcină post-termen să fie gestionată și monitorizată corect, în funcție de mai mulți factori. Se pot face diferite teste fetale și materne.

Săptămâna 42 de sarcină

În cazul în care travaliul nu s-a produs deja, va fi indus artificial de obicei, pentru a nu periclita starea fătului și a mamei. Tehnicile pentru inducerea travaliului pot include ruperea manuală a membranelor sau ruperea sacului amniotic prin amniotomie.

Cum ne putem pregăti pentru schimbările corpului după sarcină?

Sarcina poate aduce multe schimbări la nivelul corpului, iar unele dintre acestea pot persista după naștere. Este foarte important să acordăm o atenție deosebită odihnei adecvate după naștere, în perioada de lauzie. Nu uitați că schimbările corpului după sarcină sunt normale și este important să avem așteptări realiste și să ne acceptăm corpul, în timp ce facem eforturile necesare pentru a-l menține sănătos. Inițierea alăptării poate fi adesea dificilă și poate fi util să solicităm sprijinul unui consultant în alăptare. Pentru a ne fi mai ușor, putem folosi un sutien de alăptare și chiar să alegem haine pentru alăptare care să faciliteze acest proces.

Burta după naștere

Pentru a scăpa de burtică după naștere, nu există un răspuns universal valabil, deoarece fiecare femeie este diferită, fiecare sarcină este diferită și fiecare recuperare este în propriul ritm. Nu trebuie să grăbim sub nicio formă acest proces prin diete drastice sau efort fizic foarte intens. Nu putem inversa brusc efectele produse în decurs de 9 luni. De aceea se și spune că o femeie are nevoie de 9 luni pentru a naște și de alte 9 luni pentru a se recupera.

Pentru a accelera procesul de recuperare după naștere, este important să adoptăm un plan alimentar echilibrat, să începem să facem mișcare respectând recomandările medicului și să folosim lenjerie modelatoare postnatală. Aceasta poate crește nivelul de confort, are efect de tonifiere și poate ajuta la modelarea corpului.

Este important să avem răbdare și să nu ne comparăm cu alți părinți sau cu standardele din media. Fiecare corp este diferit și are propriul său ritm de recuperare. Cu timpul și cu eforturile corespunzătoare, vom ajunge la silueta dorită.