Ştim şi simţim cu toţii că trecem printr-o perioadă dificilă, pe care cu greu ne-am fi putut-o imagina în urmă cu puţin timp. Nesiguranţa, pericolul şi grija pentru noi şi pentru cei dragi ne ţin acasă de ceva vreme, timp în care s-au schimbat comportamente, atitudini şi gânduri.

Anunţul recent privind relaxarea restricţiilor începând cu a doua jumătate a lunii mai a venit la pachet cu informaţia, pentru mulţi evidentă deja, că vom ieşi, dar ne vom păstra o parte dintre noile obiceiuri, unele mai puţin plăcute, pentru siguranţa noastră şi a celorlalţi.

Una dintre măsurile luate este obligativitatea purtării măştilor de către populaţie.

Măştile se impart în două categorii: medicale şi non-medicale. Desigur, eficienţa este mai mare la cele medicale, în special la cele cu filtru, pentru cele non-medicale nefiind încă studii detaliate.

Având în vedere stocurile reduse ale acestora şi preţurile crescute în ultima perioadă, multe persoane au optat deja pentru măşti textile, non-medicale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că în cazul acestora, următoarele aspecte sunt importante:  numărul de straturi de material, respirabilitatea materialului, rezistenţa la apă/permeabilitate, forma şi potrivirea/reglarea acestora.

Dat fiind modul de transmitere a virusului, precum şi faptul că unii purtători pot fi asimptomatici, orice măsură suplimentară de protecţie este utilă pentru a ne proteja unii pe alţii.

Tot OMS avertizează că DOAR purtarea măştilor la nivelul populaţiei nu este de ajuns pentru a oferi un nivel suficient de protecţie împotriva virusului, în special din cauza faptului că masca poate oferi un fals sentiment de siguranţă. De aceea, este important să respectăm cu stricteţe celelalte măsuri de protecţie şi igienă: distanţarea socială, evitarea locurilor aglomerate, atenţie sporită la igienă, spălat des pe mâini.

În ceea ce priveşte purtarea măştilor, iată care sunt aspectele esenţiale de care trebuie să ţii cont:

  • Poziţionează cu grijă masca, astfel încât să acopere gura şi nasul şi să fie bine aşezată
  • Evită să atingi masca atunci când o porţi
  • Atunci când dai masca jos, nu atinge partea din faţă a acesteia
  • După ce dai masca jos, spală bine mâinile cu apă şi săpun sau dezinfectează-le
  • Înlocuieşte masca imediat ce aceasta se umezeşte
  • Nu refolosi măştile de unică folosinţă, aruncă-le imediat după utilizare

La IYA găseşti acum măşti textile, în două straturi, realizate din bumbac certificat OEKO-TEX – un material moale şi plăcut la purtare, care permite o bună respirabilitate. Le poţi găsi aici.

Chiar dacă personal nu ne simţim vulnerabili, să nu uităm că purtarea măştii este nu doar o obligaţie, ci şi un gest de altruism pentru protecţia celorlalţi.

Bunătatea se poartă. Azi. Mâine. În fiecare zi.