Îți amintești vreun miros plăcut din copilărie ce până și astăzi te face să zâmbești? Poate mirosul de brad, de portocale sau poate briza mării? Pentru mine este lemnul. Dar nu e doar mirosul. Textura, culoarea, parfumul de rumegus, mirosul de lemn ud sau biblioteca veche din lemn masiv a bunicilor toate acestea îmi creează o stare de bine, de confort și siguranță, așa cum le simțeam în copilărie. 

Lemnul face parte din viața noastră deoarece e natural, e rezistent, ușor de prelucrat, nu poluează și se regenerează. Acestea sunt câteva din motivele pentru care lemnul este unul din principalele materiale folosite pentru jucăriile copiilor încă din timpuri străvechi. 

IYA îți prezintă 10 motive să alegi jucării de lemn pentru copilul tău.

1. Jucăriile din lemn relaxează

Lemnul este un material prezent în viața noastră din timpuri străvechi și de aceea este adeseori asociat cu liniștea sau creativitatea. Într-un mediu de hiperstimulare și informații livrate rapid ce bombardează creierul nostru și al copiilor, relaxarea mentală creează mediul natural pentru învățare și asimilare.  Un studiu din 2017 concluziona că atingerea lemnului induce o stare de calm și relaxare fizica propice învățării și dezvoltării cognitive.  

cilindru-cu-bile-bebe2. Sunt sigure pentru copilul tău

Jucăriile din lemn sunt recomandate încă de la varsta de 3 luni. Atenție însă la ce jucării cumpărați și ce vopsea este utilizată pentru ele. Standardul european de siguranță folosit pentru jucării este EN71 cu precizarea că pentru siguranța vopselurilor folosite e necesară certificarea EN 71-3. Aceasta certificare asigură consumatorul că produsul cumpărat nu conține metale grele transferabile copiilor prin atingere sau salivă.

 

3. Mai puțin înseamnă mai mult

Cu cât cresc mai mari cu atât casa ta este mai plină de jucării, dar sunt toate acestea utile copilului tău? O cercetare efectuată pe un grup de copii cu vârste cuprinse între 18 luni și 3 ani a demonstrat că mai puțin înseamnă mai mult. Copiii au fost observați în timp ce se jucau în două camere separate. Una cu 16 jucării diferite și una cu 4 jucării. Au fost copii care în prima cameră au încercat până la 15 jucarii în 10 minute. Nu s-au jucat efectiv cu ele, ci au alergat de la una la cealaltă fără să le descopere cu adevărat utilitatea. În același timp, cei cu mai puține jucării au ales una sau două și și-au petrecut întregul timp descoperind diverse moduri de interacțiune cu acestea. Jucăriile simple cum ar fi un elefant tras de o sfoară sau o rampă pentru mașinuțe duc la multe variante de joc. Elefantul este curajos, el este prietenul copilului tău și îl urmează peste tot. Când vorbești cu el și îi pui întrebări sau îi sugerezi răspunsuri, vei antrena copilul să răspundă, să interacționeze și să își imagineze. Animăluțul îți poate povesti ce s-a întâmplat la grădiniță sau care a fost mâncarea preferată, cu cine a vorbit copilul sau ce l-a speriat și cum a reacționat.   

4. Lemnul este sigur pentru mediul înconjurător 

Doar în Europa producem peste 359 milioane de tone de plastic pe an. Jucăriile sunt un mic procent din aceasta cifră dar compensăm prin importurile din alte tari. Adunăm munți de plastic și reciclăm doar 25% din acesta. Lemnul însă este natural. Este materie organică și de aceea se poate descompune.

5. Sunt durabile și rezistente

Și nu doar că sunt naturale si prietenoase cu mediul înconjurător, dar jucăriile din lemn sunt durabile și rezistente, putând fi transmise chiar din generație în generație. Plasticul se decoloreaza la soare, se rupe și nu poate fi reparat, dar lemnul rezistă în timp.

casuta-papusi6. Jucăriile din lemn inspiră creativitatea

căsuță simplă cu niște camere drăguțe la care adaugi un set de personaje, poate un tren sau o fermă de animale și împreună cu copilul tău te poți refugia departe de zgomotul urban și grijile zilnice în lumea poveștilor și a imaginației. Acest joc stimulează descoperirea, jocurile de rol, crearea unor planuri de viitor sau amintirea unor momente plăcute din trecut. Copilul ajunge să gestioneze și să planifice acțiunile mai multor membrii ai familiei de jucării sau descoperă gustul pentru decor.

 

7. Introduc matematica și spațialitatea în universul copiilor

Pe lângă faptul că învață formele geometrice, alinierea cuburilor, așezarea pe culori și dezvoltă dexteritatea, jocul cu obiecte de lemn mai aduce ceva în plus . O descoperire timpurie a legilor fizicii. Cuburile de lemn nu au magneți să rămână fixate, așa ca simțul echilibrului se dezvoltă prin încercări repetate de a construi structuri diferite.

8. Definesc realitatea într-un mod liniștit

Copiii descoperă esența conceptului de cauză-efect: “am făcut această acțiune și a rezultat acest efect”. O fac în ritmul lor, adeseori repetând la nesfârșit aceeași acțiune. Un cub aruncat pe jos. Deschisul și inchisul ușilor. Două cuburi mari peste un cub mic. Două cuburi mici peste unul mare. 

O jucărie cu sunete și culori puternice va fi desigur mult mai interesantă dar va solicita un singur tip de activitate din partea copilului: să apese pe buton. Cuburile de lemn poate nu sunt atât de atrăgătoare dar au mult mai multe de oferit. 

9. Dezvoltă abilități sociale bune

Etapele dezvoltării umane încep cu Eu și ceilalți și treptat ajung la Noi și ceilalți. Copiii descoperă că dacă au o jucărie și o împart cu alți copii pot afla și inventa jocuri noi sau primesc jucării noi la schimb. Nu luăm niciodată jucăria din mâna copilului dar dacă îl învățăm să ofere, să construiască împreună cu noi, ajungem să vedem cum își construiește propriile variante de negociere, de mediere a conflictelor și de cooperare cu alții. 

10. Sunt decorative

Se potrivesc în absolut orice încăpere. Le poți folosi ca decor pentru camera bebelușului dar sunt la fel de frumoase și potrivite și în camera unui copil ce intră în clasa 0. 

curcubeu-lemntrenulet-lemn