A este un brand de suflet, care onorează frumusețea naturii, în timp ce încearcă să o protejeze, lăsând cât mai puține urme care dăunează mediului înconjurător. Grija noastră se reflectă prin faptul că, în colecțiile noastre, întâlnești doar produse de calitate superioară din materiale naturale, din agriculturi sustenabile ale comunităților fair trade și nu înțelegem să îți propunem altceva, decât produse realizate cu conștiință și respect.

Te-am invitat să ni te alături într-o călătorie prin această lume minunată a textilelor naturale, în care ne dorim să îți povestim lucruri mai puțin știute despre ele, iar, dacă tu nu le cunoști, încă, să înțelegi de ce le iubim și le numim miraculoase.

 

Un scurt istoric al inului

Călătoria noastră începe cu una dintre cele mai vechi țesături din lume – dacă nu cea mai veche, și anume inul. Există atestări istorice care certifică faptul că inul a început să fie cultivat încă de când omul antic și-a încheiat marile migrații și a construit primele așezări permanente. Deși omul nu mai migra, semințele de in au fost duse peste tot pe glob, de către comercianți, fie pe apă, fie pe sol. Unele descoperiri plasează folosirea inului încă de acum 36.000 de ani înaintea erei noastre, în zona Georgiei de azi, unde, într-o peșteră preistorică, au fost descoperite fibre de in vopsite.

24.000 de ani mai târziu, prin mileniul 8 înaintea erei noastre, fragmente de fibre, gheme și diferite țesături au fost găsite în vechile locuințe din zona lacurilor elvețiene. Izvoare despre îndelungata utilizare a inului ne vin și din Egiptul Antic, unde, acum mai bine de 5000 de ani înaintea erei noastre, inul devenise monedă de schimb, iar cel țesut fin era folosit pentru giulgiul faraonilor, ca simbol al luminii și purității, dar și al puterii și bunăstării. Tot aici, inul a primit supranumele de Clar de lună țesut, datorită modului în care lumina este difuzată de țesătură.

Din Egiptul Antic, semințele de in au călătorit mai departe, în Grecia, Mesopotamia și Fenicia, iar, de acolo, înapoi în Europa, în Irlanda, Belfast devenind cel mai faimos centru de producție a țesăturii de in, de-a lungul secolelor următoare.

 

Cum se obține țesătura de in?

inul_material_naturalLa fel de fascinant precum călătoria semințelor de in prin lume, este și modul în care țesătura se obține din tulpinile fibroase ale plantei de in. În primă instanță, tulpinile se smulg din pământ cu mâna, se lasă la uscat, iar apoi se trag printre dinți de fier, pentru a îndepărta semințele și frunzele. Odată curățate, se usucă iarăși la soare, apoi se zdrobesc pe lungime, pentru a îndepărta stratul exterior și expune fibrele. Ulterior, fibrele sunt îmblânzite cu un cuțit de lemn, fiind răzuite cu acesta pe lungime, având grijă să se îndepărteze orice urmă de tulpină. După acest pas, fibrele curate vor fi trecute printr-un pieptene din cuie ascuțite, pentru a fi pieptănate și transformate în fire de tricotat, dar și pentru a depărta firele scurte, care sunt de calitate inferioară. Această etapă este considerată cea mai grea, iar firele rămase sunt repieptănate și folosite pentru a țese pânza de sac. Firele lungi sunt, apoi, udate cu apă, pentru a deveni lipicioase și lipite unul de celălalt la capăt, pentru a construi firul care urmează să fie tors la roată, transformat în ghem și țesut.

Planta de in necesită destul de multă grijă în timpul cultivării, mult soare, dar nu temperaturi mari, sol acidic fertil și bine drenat, cu o balanță perfectă între substanțe hrănitoare și umiditate, pentru a crește înaltă. Aceste aspecte, alături de modul de obținere a fibrei și faptul că se lucrează greu, din lipsa elasticității fibrelor, care se pot rupe ușor, a determinat întotdeauna costuri ridicate, astfel încât, de-a lungul timpului, inul era rezervat doar claselor înalte din diverse societăți.

 

Ce se realizează din țesătura de in?

Țesătura de in nu este elastică, dar este fină, rezistentă, pliabilă, un bun absorbant al umezelii, respirabilă, permițând regularizarea temperaturii în timpul zilelor călduroase, dar și ușor de îngrijit, aceste calități menținând inul în topul celor mai bune alegeri de textile de purtat vara. Țesătura are, de asemenea, o altă caracteristă extrem de importantă și anume că acționează ca un filtru natural împotriva radiațiilor UV, suprafața ei respingându-le în procent de 100% și protejând, astfel, pielea.

Pânza de in este foarte versatilă și, în funcție de grosime și de finețe, poate fi folosită atât pentru haine de vară  (tricouri, pantaloni, rochii sau pălării de in), lenjerii de pat, prosoape de bucătărie, fețe de masă, perdele.

La IYA găsești propuneri minunate de haine de in pentru copii și accesorii, în culori inspirate de natură și designuri atemporale, incredibil de frumoase, de ușor de purtat și de asortat! Te așteptăm cu drag să le încerci și ne revedem la următoare oprire din călătoria prin lumea materialelor textile naturale!