Continuăm seria despre textilele naturale pe care IYA le-a pregătit pentru tine și familia ta. În articolul precedent, ți-am povestit pe scurt despre lână, in și cânepă.

 

Bumbacul

bumbacul

 

Bumbacul este o fibră pufoasă, aproape celuloză pură, care crește pe planta de bumbac, sub formă de bilă, în jurul semințelor acesteia. Bumbacul este, în prezent, cea mai cultivată plantă textilă din lume, reprezentând peste 30% din piața internațională a textilelor, în timp ce izvoarele istorice arată că bumbacul a început să fie cultivat de om undeva acum 7000 de ani. Interesant este că domesticirea bumbacului a început independent în patru zone diferite ale lumii: în Valea Indusului (India și Pakistan), Arabia și Siria, America de Sud (Mexic, Peru) și Mezoamerica (regiunea istorică a Americii Centrale și sudul Americii de Nord). Deși are atât de multe origini, numele plantei a rămas cuvântul arab al-qutn, care a fost preluat și adaptat, ulterior, în spaniolă (algodón) și engleză (cotton).

Bumbacul este extrem de apreciat pentru că are foarte multe proprietăți. Fibrele de bumbac sunt rezistente și logevive, pot fi vopsite în orice culoare și rețin bine culorile, absorb lichidele, au ținută, sunt confortabile și permit aerului să treacă prin țesătură, în timp ce absorb transpirația și o țin la suprafață.

 

La IYA găsești o gamă largă de hăinuțe din bumbac organic pentru toate sezoanele, în imprimeuri jucăușe sau culori uni delicioase, numai bune de alcătuit ținute de poveste!

 

 

Bambusul

bambusul

 

Fibra textilă de bambus a apărut relativ recent, fiind patentată pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Cultura de bambus este sustenabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător: planta crește repede și revine la dimensiunile de adult în 3-5 ani după tăiere, deci nu are nevoie de fertilizatori și nici nu necesită irigare, în cele mai multe cazuri. Bambusul este, de asemenea, rezistent la dăunători, ciuperci și bacterii, astfel încât textilele din această plantă sunt antibacteriene și antifungice, reprezentând alegerea ideală pentru cei cu piele sensibilă. Textilele din bambus sunt moi, confortabile, păstrează bine culoarea și ajută la regularea temperaturii. În magazinul nostru online găsești o gamă largă de lenjerie intimă și haine de maternitate sau cu design special pentru mamele care alăptează, precum sutienul pentru alăptat, dar și șosete și dresuri pentru copii.

 

 

 

 

 

 

Muselina

muselina

 

Muselina este o fibră textilă uimitoare țesută din bumbac, care a apărut în India Antică (1500 î.e.n-500 e.n.), deși numele i-a fost dat de către comercianții europeni, care au descoperit-o în orașul Mosul, din Irak. Se țese în diferite greutăți, de la cel mai fin voal, până la cea mai groasă muselină, din care se fac lenjerii de pat sau prosoape de bucătărie și are o paletă largă de întrebuințări, printre care în industria aliementară, în medicină sau ca fundaluri pentru fotografie.

Muselina este foarte apreciată în produsele textile pentru bebeluși, precum păturicile, scutecele și hăinuțele de vară, fiind blândă cu pielea delicată a celor mici, inclusiv a celor cu dermatită atopică.

 

 

 

 

 

 

 

Mătasea

muselina

Istoria mătăsii începe în secolul XXVII înaintea erei noastre, în China. În aceste timpuri, mătasea era folosită pentru haine, a căror culoare semnifica rangul purtat, dar și pentru scris. Modul de obținere a mătăsii era păstrat cu sfințenie de către chinezi. Odată cu apariția drumurilor comerciale, în a doua jumătate a mileniului I î.e.n stabilindu-se faimosul Drum al Mătăsii, mătasea a ajuns până la Marea Mediterană. Odată ajunsă în Spania și Italia, s-a răspândit în întreaga lume, deși, la începuturi, secretul producerii acesteia era încă bine ascuns, devenind pradă de război pentru invadatori. Printre proprietățile care au făcut-o atât de dorită se numără faptul că este foarte ușoară, dar rezistentă, se colorează minunat, este foarte confortabilă și aerisită în zilele călduroase.

Noi îți propunem hăinuțe pentru copii din lână în amestec cu mătase, o țesătură fină, elastică și foarte confortabilă pentru bebeluși și copii.

 

La IYA îmbrățișăm natura și prețuim tot ce are mai bun de oferit, iar, în timp ce ne bucurăm de darurile sale, încercăm ca impactul nostru negativ asupra ei și urmele pe care le lăsăm să fie cât mai puțin resimțite de aceasta. Produsele pe care le-am ales în portofoliul nostru și pe care ți le propunem cu drag sunt realizate din materiale naturale – fie că vorbim de jucării din lemn, haine de lână sau mătase, pălării și rochii din in sau cânepă, tricouri din bumbac sau lenjerie intimă din bambus, iar acestea sunt doar câteva din minunățiile pe care le găsești în shopul nostru online! În același timp, produsele sunt realizate din materii prime provenite din surse etice, din comunități fair trade, sunt certificat GOTS și testate alergenic, așa că poți alege cu încredere tot ce ai nevoie pentru tine și copilul tău!