Copilăria - acel loc magic, în care cele mai îndrăznețe vise sunt realitate! Fie că este vorba de înot în adâncurile oceanelor alături de caracatițe, vănătoare de urși, drumeții pe munte sau în pădurile tropicale, zbor pe unicorn, pe pajiști înflorite sau printre nori, imaginația fiecărui copil este limita! În miezul verii, de la primele raze ale dimineții și până seara târziu, jocul și aventurile sunt singura lor preocupare. Pentru părinți, însă, orele lungi petrecute sub soarele fierbinte reprezintă o nouă sursă de îngrijorări și temeri.  

Cât soare e prea mult soare, cât pot sta afară? Cum trebuie protejați copiii de razele UV și ce fel de protecție UV să aleg? Ce trebuie să am în vedere, dacă am un bebeluș? Există alternative naturale de protecție UV și mai puțin dăunătoare mediului înconjurător? Acestor întrebări și multor altora vom încerca să-ți răspundem în rândurile care urmează, într-un nou articol din seria dedicată recomandărilor pentru micii exploratori. 

Ce sunt ultravioletele? 

Pe cât de necesar este Soarele pentru viața pe Pământ, pe atât pot fi de nocive razele sale, în cazul unei expuneri prelungite și fără protecție. Radiația ultravioletă este parte din energia naturală produsă de soare, cu unde mai scurte decât lumina vizibilă, pe care, așadar, ochiul nu le percepe, dar pielea le simte din plin, iar efectele sunt ireversibile. Ultravioletele sunt de două tipuri: scurte, denumite UVB (cele care provocă binecunoscutul bronz, adică arsurile straturilor superioare ale epidermei) și lungi, denumite UVA (care pătrund adânc în piele și modifică structura celulară a acesteia, cauzând, printre altele, îmbătrânirea prematură a pielii, melasma, petele solare). Ambele unde măresc exponențial riscul de a dezvolta cancer de piele, dacă expunerea se face fără protecție, pe termen lung și în intervalele orare în care indicele de radiație UV este la cel mai mare coeficient. 

Cât soare este prea mult soare, așadar? În primul rând, trebuie avute în considerare zona geografică, anotimpul și condițiile meteo. În timpul iernii, razele solare pun probleme, în special, în zonele înzăpezite, zăpada acționând ca o oglindă și reflectându-le perfect pe piele. Pentru România, recomandările sunt ca protecția solară împotriva razelor UVA să fie purtată pe tot parcursul anului pe porțiunile de piele expuse direct razelor soarelui, chiar și iarna. În anotimpurile calde, se recomandă, alături de cremă de protecție solară, hainele din materiale naturală (in, cânepă, bumbac, lână, mătase etc.) și să se evite intervalul orar 11:00-16:00, iar, în funcție de zona geografică, chiar și 10:00-17:00 (la mare, de exemplu, unde apa acționează precum zăpada). Recomandările oficiale sunt pentru toate categoriile de vârstă, dar pentru persoanele din grupele de risc (bebeluși, copii, vârstnici, persoane care au alte probleme de piele)  protecția sporită este mandatorie.  

palarieBebelușii sub 6 luni nu ar trebui deloc să fie expuși razelor soarelui. Dacă acest lucru este imposibil de evitat, se recomandă ca expunerea să fie pe timp cât de scurt e posibil. În ceea ce privește îmbrăcămintea, bebelușii trebuie să fie protejați cu haine din fibră naturală, care să acopere tot corpul și pălării de soare, care să acopere capul, fruntea, ceafa, umerii. În paralel, e foarte important să se urmeze tratamentul cu doza de vitamina D recomandată de medicul pediatru. Pentru bebelușii peste 6 luni, se pot folosi atât cremă de protecție solară special formulată, cât și ochelari de soare.  

În colecția noastră de vară găsești propuneri interesante, moderne și în designuri atractive de haine și pălării de soare care oferă protecție UV naturală, din materiale organice, certificate, de proveniență fair trade, fie că sunt pentru bebeluși, fete, băieți sau unisex.  

 

Ce înseamnă protecție UV naturală și de ce este de preferat?

Alături de crema de protecție cu filtru mineral (extras din natură), hainele din fibră naturală, care blochează sau diminuează efectul razelor soarelui, sunt opțiunea numărul 1 a părinților care investesc în siguranța copiilor. Inul, cânepa și bumbacul țesut dens sunt principalele care protejează împotriva radiațiilor ultraviolete. Primele două sunt și cele mai apreciate, în general datorită faptului că sunt mai rezistente, iar cultivarea lor este durabilă și afectează mai puțin mediul înconjurător. Pot fi, de asemenea, tratate pentru a fi mai moi, putând concura, astfel, cu bumbacul. Alte proprietăți importante ale hainelor din cânepă, fibră care stă la baza denimului din care sunt fabricați jeanșii, sunt faptul că sunt biodegradabile, rezistente la umezeală și că sunt mult mai absorbante, sunt rezistente la bacterii și pot fi incluse ușor în blenduri cu alte materiale. Hainele din in se remarcă tot prin rezistența la bacterii și umezeală, dar și prin faptul că fibrele sale sunt compatibile cu celulele umane, adică, în general, nu irită pielea. În plus, aceste materiale textile au și proprietatea de a filtra și reflecta lumina soarelui.  

Pentru micii exploratori, care se aventurează în cele mai incitante locuri, la munte, la mare, la piscină sau în pădure, recomandăm și hainele sau costumele de baie și pălăriile de soare cu factor de protecție solară rezistente la apă. Acestea sunt realizate din poliester, iar noi ți le propunem pe cele din poliester reciclat, o opțiune mult mai bună pentru impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător.  

Le găsești fie în stil clasic sau sub formă de șapcă cu cozoroc și protecție pentru ceafă și umeri, în imprimeuri jucăușe, care invită la aventură. Să vină vara!