Probabil ai observat în ultimii ani existenţa a tot mai multe articole vestimentare care oferă protecţie împotriva razelor nocive. Dar ce înseamnă UPF, cu ce diferă de binecunoscutul SPF şi, mai ales, cum funcţionează?

Atât SPF (Factor de Protecţie Solară), cât şi UPF (Factor de Protecţie UV), fac referire la protecţia oferită împotriva razelor nocive. SPF este folosit pentru a măsura eficienţa cremelor de protecţie, pe când UPF se referă în mod special la protecţia oferită de materialele textile.

Pe scurt, există trei tipuri de raze UV:

UVA – cele mai răspândite, ajung la suprafaţa pielii, ducând la îmbătrânirea acesteia

UVB – afectează mai multe straturi ale pielii, ducând la înroşirea acesteia şi la arsuri solare

UVC – cele mai periculoase, dar care sunt absorbite de stratul de ozon

Cum funcţionează sistemul SPF

Factorul de Protecţie Solară se bazează pe timpul de expunere la soare de care are nevoie pielea pentru a se înroşi. Dacă în mod normal te arzi după 10 minute de expunere, utilizând corect o cremă cu SPF 15, pielea va fi protejată de 15 ori mai mult, adică aproximativ 150 de minute.

Majoritatea cremelor oferă protecţie împotriva razelor de tip UVB, excepţie fac cele cu spectru larg.

Cum funcţionează sistemul UPF

În acest context, hainele cu protecţie UPF sunt alegerea ideală în sezonul cald, mai ales la plajă sau la piscină, când expunerea este mai îndelungată, iar razele sunt foarte puternice. Oferă protecţie optimă atât împotriva UVA, cât şi împotriva UVB, şi nu este necesar să îţi faci griji în privinţa reaplicării cremei.

Materialele sunt testate în general cu ajutorul unui spectrofotometru pentru a stabili ce cantitate de radiaţii UV este absorbită de către acestea. De exemplu, un material cu UPF 50 reduce cu 98% expunerea la radiaţii UV a zonelor în care acoperă pielea.

UPF Protecţie UV Raze UV blocate
15-24 Bună 93.3 - 95.9%
25-39 Foarte bună 96 - 97.4%
40-50, 50+ Excelentă 97.5% +

 

Gradul de protecţie diferă în funcţie de mai multe aspecte: culoarea materialului, compoziţia, croiala, suprafaţa pe care o acoperă. Tehnologia şi industria textilă au evoluat mult în ultimii ani, aşa că acum poţi găsi haine realizate din materiale sigure, testate, cu diverse grade de protecţie.

Şi pentru că suntem în perioada vacanţelor, te invităm sa descoperi aici o colecţie de costume de baie şi pălării cu UPF 50+, destinate bebeluşilor şi copiilor.

Şi pentru că suntem în perioada vacanţelor, te invităm sa descoperi aici o colecţie de costume de baie şi pălării cu UPF 50+, destinate bebeluşilor şi copiilor.

 

 

 

   Află mai multe despre cum poţi proteja copilul de razele nocive ale soarelui, din acest articol şi nu uita să ceri sfatul medicului dermatolog de câte ori ai nelămuriri sau întrebări, pentru că e mai uşor să previi, decât să tratezi.