Vara şi vremea frumoasă ne fac să ne dorim să petrecem cât mai mult timp în aer liber, iar acest lucru este foarte benefic pentru sănătate. În anotimpul cald însă, trebuie să acordăm atenţie sporită razelor solare şi radiaţiilor, deoarece expunerea inadecvată la acestea poate genera probleme medicale serioase.

Iată 10 lucruri de care să ţii cont când vine vorba despre expunerea la soare a copiilor:

Medicii nu recomandă expunerea la soare a bebeluşilor cu vârsta mai mică de 6 luni. Pentru doza naturală de vitamina D, este suficient să fie expuse faţa şi mâinile bebeluşului, neapărat între orele rezonabile şi pentru durate scurte de timp, de maxim 30 de minute.


Intervalele recomandate pentru expunerea la soare sunt dimineaţa până la ora 10 şi dupămasa după ora 17. În restul zilei soarele este prea puternic.


Foloseşte întotdeauna cremă de protecţie solară, de preferat cu filtre minerale, cu spectru larg împotriva razelor UVA şi UVB. Este recomandat ca factorul de protecţie să fie de minim 30. Foloseşte o cantitate generoasă de cremă şi aplic-o pe toate zonele expuse la soare (inclusiv pe urechi, mâini, picioare, spatele genuchilor).


Crema trebuie aplicată înainte cu 30 de minute de expunerea la soare şi reaplicată ulterior la fiecare 2 ore.


Protejează capul copilului întotdeauna cu o pălărie cu boruri largi, care să îi protejeze şi faţa.


Foloseşte îmbrăcăminte lejeră, din bumbac, în culori deschise. Poţi opta şi pentru haine care oferă protecţie UV.


Evitaţi joaca în bătaia directă a soarelui, încercaţi să gasiţi locuri cu umbră.


Acordaţi atenţie sporită hidratării adecvate.


În cazul în care copilul are vreo erupţie pe piele, evitaţi expunerea la soare până când consultaţi un medic şi urmaţi recomandările acestuia.


La plajă sau la piscină poţi opta pentru costume de baie cu factor de protecţie solară, astfel cel mic va fi mai bine protejat. De asemenea, nu uita să reaplici crema după ce acesta iese din apă.

Expunerea la soare este benefică şi foarte plăcută, dar trebuie făcută întotdeauna cu responsabilitate şi atenţie. Exemplul personal este important şi îi va ajuta pe cei mici să îşi creeze deprinderi sănătoase în acest sens. Îţi recomandăm să discuţi cu medicul dermatolog orice nelămuriri ai avea cu privire la protecţia adecvată a pielii.

Descoperă aici haine cu protecţie UV, din colecţia Sanetta.

Descoperă aici o colecţie jucăuşă de costume de baie şi pălării cu UPF 50+.