Copilăria reprezintă o etapă de formare în viața fiecărei persoane. De-a lungul acesteia, copiii, conform studiilor în domeniul neuroștiinței, își fundamentează abilitățile și deprinderile absolut necesare pentru a deveni adolescenți integri, atât din punct de vedere cognitiv, social, cât și din punct de vedere al abilităților motrice. Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice ar putea reprezenta un impediment în calea unei dezvoltări armonioase și sănătoase. Menținerea unui echilibru între activitățile fizice, în aer liber, ale copiilor și utilizarea dispozitivelor electronice reprezintă o provocare pentru părinți.

În zilele noastre, tehnologia reprezintă parte integrantă din viața fiecărei persoane – copil, adolescent sau adult. Astfel, generația copiilor noștri nu poate fi străină de acest fenomen al tehnologizării masive, ei fiind participanți egali, iar deseori mult mai experimentați decât adulții, ai acestei dinamici evolutive. Un copil își dă seama foarte rapid cum să deschidă un telefon sau o tabletă, înțelegându-i foarte rapid modul de funcționare și posibilitatea complexă de utilizare.

Conform rezultatelor obținute în urma unui sondaj întreprins de iya.ro, privitor la importanța sportului și gadgeturilor pentru copiii din mediul urban:

 

  • Gadgeturile sunt importante sau foarte importante pentru 1 din 6 copii cu vârsta sub 3 ani, 1 din 4 copii cu vârsta cuprinsă între 3-8 ani și 1 din 2 copii cu vârsta de peste 9 ani;
  • În ceea ce privește cât de încântați sunt copiii de activitățile în aer liber, copiii din categoria de vârstă 3-8 ani se dovedesc a fi cei mai încântați (85%), urmați îndeaproape de cei din categoria de vârstă sub 3 ani (85%);
  • 7 din 10 părinți, ai căror copii se încadrează în categoria de vârstă peste 9 ani, susțin că aceștia sunt încântați de activități în aer liber;
  • 6 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani, respectiv 8 din 10 copii cu vârsta peste 9 ani, din mediul urban, practică cel puțin un sport sau o activitate extrașcolară.

 

Pentru 1 din 2 copii cu vârsta de peste 9 ani gadgeturile sunt foarte importante

În conformitate cu rezultatele obținute, gadgeturile sunt foarte importante pentru 1 din 2 copii cu vârste de peste 9 ani. Chiar dacă de cele mai multe ori părinții le oferă copiilor telefoane mobile, tablete și alte tipuri de dispozitive pentru a-i ține ocupați, astfel încât să se poată ocupa de sarcinile zilnice sau de alte activități, nu poate fi trecută cu vederea utilitatea acestor dispozitive pentru copiii care merg la școală. De altfel, dată fiind situația epidemiologică, multe instituții școlare au ales să susțină ore online, acest lucru necesitând ca elevul să aibă la dispoziție cel puțin un laptop sau un telefon conectat la internet. Din această perspectivă, gadgeturile s-au dovedit a fi deosebit de utile.

Cu toate acestea, este necesar ca părinții să fie conștienți de toate potențialele pericole la care copiii sunt expuși. În acestă direcție, nu este vorba despre a controla, în mod constant, dispozitivul unui copil, ci despre a instala și configura anumite funcționalități și protocoale de siguranță pe acesta. Configurările de control parental pot limita accesul copilului pe anumite site-uri cu potențial agresiv sau inadecvat, timpul de utilizare al dispozitivului, dar și posibilitatea acestuia de a descărca anumite jocuri și aplicații.

 

Copiii din categoria de vârstă 3-8 ani sunt cei mai încântați de activități în aer liber

9 din 10 părinți ai căror copii se încadrează în categoria de vârstă 3-8 ani sunt de părere că cei mici sunt încântați de activitățile întreprinse în aer liber. În timpul anilor de fundamentare și de consolidare a abilităților motorii, este de dorit ca părinții să promoveze și să susțină importanța activităților fizice, sporturilor competitive și a altor activități în aer liber, atât pentru a se asigura că aceștia nu abuzează de utilizarea gadgeturilor, cât și pentru a consolida obiceiuri sănătoase. Copiii care se implică activ în activități în aer liber și sportive dezvoltă o mai bună capacitate de atenție, concentrare, dezvoltare fizică și relaționare cu alți copii. Astfel de activități le dezvoltă abilități sociale precum colaborarea și socializarea. 

Majoritatea copiilor practică cel puțin un sport sau o activitate extrașcolară

Conform rezultatelor, 6 din 10 copii (3-8 ani), respectiv 8 din 10 copii (peste 9 ani), din mediul urban, practică cel puțin un sport sau o activitate extrașcolară. Dincolo de însușirea și dezvoltarea unor aptitudini, activitățile de acest tip sunt utile și pentru trasarea unei rutine sănătoase și a unei discipline. Socializarea și interacțiunea cu alți copii de aceeași vârstă și cu aceleași interese sunt și ele binevenite.

Nici extrema cealaltă, în care timpul copiilor este acaparat complet de activiăți de acest tip, nu este de dorit. Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie de echilibru pe toate planurile. 

Rezultatele ne arată o tendință îngrijorătoare

Situația actuală din marile orașe este mult diferită față de cea de acum câteva decenii. Nu doar numărul locuitorilor s-a mărit, ci și infrastructura s-a schimbat, iar pericolele sunt parcă mai prezente. Implicit, când vine vorba de activități fizice practicate în aer liber, părinții sunt reticenți.

Se poate observa o tendință îngrijorătoare pentru părinți în ceea ce privește importanța acordată dispozitivelor electronice. Din ce în ce mai mulți copii folosesc dispozitivele portabile, cum ar fi tablete și telefoane mobile, pentru a se juca, a fi prezenți pe rețelele de socializare, a avea acces la anumite site-uri și aplicații. Utilizate cu moderație, acestea pot avea un impact benefic în ceea ce privește stimularea cerebrală, dezvoltarea educațională, însă nu pot suplini beneficiile aduse de activitățile susținute în aer liber și practicarea sportului. O mare parte din timpul petrecut în fața acestor dispozitive este individual, chiar dacă, folosind platforme de socializare, copiii discută și se implică în conversații cu alte persoane și prieteni.

Totuși, este încurajator faptul că mulți părinți aleg să-și înscrie copiii la activități sportive sau extrașcolare. Limitarea timpului pe care un copil îl petrece în fața unui dispozitiv electronic poate fi primită cu proteste din partea acestuia, dar oferirea alternativelor sănătoase îl va ajuta să aprecieze activitățile în aer liber și interacțiunea cu lumea reală și cu natura.

 

 

Metodologie și informații demografice 

Respondenții care au luat parte la sondaj (372 de părinți) locuiesc în mediul urban (96%), iar aproximativ 50% dintre aceștia locuiesc în cele 5 orașe mari din România: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara. 4 din 10 familii au un venit lunar de peste 7500 de lei/lună. Publicul țintă a fost reprezentat, în principal, de familii din mediul urban.

Ne bucurăm dacă articolul prezintă interes și vă doriți distribuirea informației pe blogul/site-ul personal. Acest lucru este permis cu menționarea sursei www.iya.ro.