Somnul. Acea clipă prelungită de răsfăț și odihnă pe care o meriți din plin la finalul fiecărei zile. Visele dulci. Liniștea. Relaxarea totală. Lipsa completă de griji. Somnul. O activitate atât de banală deja la care doar arareori mai contemplăm, în general la finalul unui vis sau a unei serii de vise complexe. Ce poate că nu știm sau poate că am uitat pe parcurs e însă că, deși dormim încă de la naștere, a trebuit să învățăm pe parcurs să o facem echilibrat, așa cum o facem acum, atunci când putem.

Poate că pare ciudat, dar timpul și calitatea somnului chiar se învață în timp, motiv pentru care e extrem de important să fim alături de mica noastră minune în permanență, pentru a o putea ajuta să „deprindă”, pas cu pas, cele mai bune obiceiuri pentru o odihnă perfectă. Un adult are nevoie în principiu de 7-8 ore de somn neîntrerupt pentru a funcționa optim. Prin comparație, un nou născut are nevoie de mult mai mult timp, între 12 și 20 de ore, cu o medie de 16-18, adică aproximativ dublu, chiar dacă acestea, desigur, nu sunt neîntrerupte, urmând ca, treptat, corpul micuțului sau micuței să „ceară” tot mai puțin timp de odihnă.

E important să te înarmezi cu multă, multă răbdare în primele luni, datorită faptului că somnul sugarului este în această perioadă eminamente volatil, sensibil și extrem de ușor perturbabil. Cât despre modul de comunicare al copilului, acesta este evident în formare, plânsetele fiind de cele mai multe ori singura soluție de „alertare” a mamei (sau, după caz, a unui părinte). La finalul acestei perioade însă, copilul va începe să facă diferența dintre zi și noapte, somnul începând să se „așeze” iar sugarul începând să doarmă în cicluri atât ziua cât și noaptea, reglându-și ulterior aceste tipare până în jurul vârstei de 1 an, scăzând progresiv orele de somn din timpul zilei și adăugând ore pe parcursul serii și a nopții, până în punctul în care timpul de odihnă de peste zi nu va depăși 2 ore.

Ritualurile de somn devin astfel esențiale. În primul rând, o veste bună: până în jurul vârstei de 2 ani nu se va putea instaura nici frica de întuneric și nici cea de vise urâte. Somnul devine astfel lin și ușor atunci când există ajutor din exterior. E important să știi că fazele principale de somn ale micuțului sau micuței nu diferă de ale tale. Avem în primul rând etapa de ațipire, mai apoi somnul profundsomnul REM și, în final, somnul ușor, de suprafață, ce precede trezirea. Pentru ca acestea să fie respectate însă în totalitate, e important să „construiești” obiceiuri cu care puiul tău să se familiarizeze. Poți face asta interpretând în primul rând corect fiecare etapă a sa de somn. Astfel, mișcarea intensă a ploapelor, respirația neregulată și pumnii încleștați semnifică ațipirea. E perioada din care orice sugar se poate trezi extrem de ușor, reacționând la orice stimul exterior, olfactiv, auditiv sau senzorial. Pentru a-l proteja astfel, e recomandat să îl ții în brațe, legănându-l eventual ușor, ritmic și mizând pe o liniște cât mai mare dar și pe lipsa mișcărilor bruște. După aproximativ o jumătate de oră, odată ce respirația se va regla iar mușchii se vor relaxa complet, lucru pe care îl vei putea observa în primul rând prin descleștarea mânuțelor, vei știi că ați intrat în zona somnului profund. Acesta va fi momentul în care va trebui să îți lași ușor copilul în pătuț, pentru a maximiza odihna. Somnul cu vise sau REM-ul va apărea de mai multe ori, mișcările intense de ploape fiind indicatorul decisiv. E perioada în care orice sugar se poate trezi brusc dacă simte foame sau disconfort, motiv pentru care fredonarea unui cântecel „cunoscut” e indicat, mai ales pentru că această perioadă volatilă ciclică nu durează de regulă mai mult de 9-10 minute. La final, somnul ușor, de dinainte de trezire ar trebui lăsat să se desfășoare normal. Astfel, chiar dacă vezi că cel mic e gata să deschidă ochii, e bine să nu intervii până când acest proces nu este realizat natural, pentru a nu-l speria.

De altfel, atunci când vorbim despre nevoia neîntreruperii somnului, nu putem să nu aducem în discuție și greșeala pe care multe mămici tind să o facă, în special la primul copil: trezirea acestuia pentru ritualul de alăptare. Da, obiceiurile și repetările în general sunt extrem de importante la vârstele foarte fragede, pentru că ele sunt cele cu ajutorul cărora micuții reușesc să creeze cu ușurință conexiuni, însă odihna celui mic ar trebui să primeze. Nu te teme însă, bebelușul tău se va trezi singur și va cere de mâncare de fiecare dată când va simți că îi este foame, cu excepția cazurilor nedorite în care este bolnăvior. Acest lucru se întâmplă datorită așa numitei „reguli de 90 de minute”, căci, așa cum ai putut deduce deja, cei mici sunt, asemeni nouă, veritabile barometre biologice ce alternează perioadele de odihnă cu cele de activitate. Spre deosebire de noi însă, micuții repetă acest ciclu la aproximativ 90 de minute de activitate (începând uneori chiar de la 30-45 de minute). Denumit ciclul BRAC, acesta se manifestă prin necesitatea unui puiuț de somn la fiecare oră și jumătate de după ultima trezire, indiferent dacă aceasta intervine după o noapte întreagă de somn. Tocmai de aceea, e extrem de important să urmărim eventualele semne de extenuare, mai ales pentru că fiecare dintre noi poate avea tendința de a petrece cât mai mult timp și de a ne juca cât mai mult cu minunea noastră dar și pentru că unii bebeluși pot avea uneori dificultăți în a adormi singuri chiar dacă ceasul lor interior ar dori să „sune” noua perioadă de repaos.

În ceea ce privește poziția în care ar trebui să doarmă copilul tău, specialiștii recomandă, cel puțin în primul an de viață, exclusiv somnul pe spate. Această poziție elimină anumite riscuri nedorite și garantează o odihnă mai bună. De asemenea, se recomandă o saltea puțin mai tare, acoperită cu lenjerie. Știm, primul gând ne-ar duce către o suprafață foarte foarte pufoasă, însă aceasta nu face bine corpului în formare al micuțului sau micuței. În plus, pernițele ar trebui evitate de asemenea, de vreme ce acestea pot reprezenta un pericol de sufocare.

Există totuși și 3 praguri mai dificile, pe care le vei întâlni inevitabil. La „vârstele” de 4, 8 și 12 luni (sau în jurul lor) va interveni ceea ce specialiștii numesc „regresia somnului”. Astfel, chiar dacă ai făcut totul perfect, vei realiza cum brusc, copilul tău începe să se trezească tot mai des pe timpul nopții, chiar dacă a fost hrănit corespunzător și chiar dacă nu întâmpină aparent nicio problemă. Acest lucru se întâmplă datorită unor așa numite „salturi mentale” pe care cei mici le experimentează, adică a unei sume de abilități fizice dar mai ales cognitive pe care ei le dobândesc. Nu, nu vorbim aici despre așa numitele „pusee de creștere” ci pur și simplu despre grade noi de înțelegere și experimentare a micuțului „Univers” cu care bebelușii încep să se obișnuiască. De altfel, primul prag, cel de la 4 luni, e și cel mai complex. E momentul în care un bebeluș începe să facă conexiuni reale, înțelegând printre altele că o mingiuță aruncată în aer va cădea la loc spre exemplu sau că un anumit cântecel care răsună dintr-o jucărioară poate fi repetat dacă părintele apasă un anumit buton. Următoarea regresie, din jurul „vârstei” de 8 luni, poate fi asociată chiar cu mersul de-a bușilea sau cel puțin cu această intenție, copilul dobândind anumite abilități motrice pe care nici măcar nu trebuie să le gândească la început pentru că pur și simplu le simte, la fel ca și în cazul ultimului prag, mult mai subtil și mai ușor de trecut cu vederea, dar la fel de relevant: cel în care micuții noștri încep să se lupte în primul rând cu „mersul la somn”, înțelegând tot mai mult mediul înconjurător și dorind să petreacă tot mai mult timp pentru a continua să îl exploreze. Astfel, chiar dacă în aceste perioade vei experimenta la rândul tău treziri repetate pe parcursul nopții, poți fi liniștită, ai un loc în primul rând la un spectacol de minuni cognitive pe care mica ta minune le descoperă în timp real.

La final, nu uita că bebelușul tău e unic în felul său și că, dincolo de toate, are nevoie de liniște și de dragostea ta. Iar primele luni, deși pline de provocări, au frumusețea lor. De fiecare dată.

Descoperă la IYA o colecţie adorabilă de salopete şi body-uri, dar şi păturici moi sau jucării simpatice, pentru ca cel mic să se simtă confortabil în fiecare moment, chiar şi atunci când doarme.