Babywearing-ul sau purtarea bebeluşilor nu este nici pe departe un obicei al lumii moderne, dimpotrivă. La începuturi, când oamenii trăiau în triburi şi erau mereu în mişcare pentru a căuta mâncare şi adăpost, acesta era felul în care erau duşi bebeluşii. În zilele noastre, există încă anumite culturi în care practica babywearing-ului este o realitate zilnică pentru orice părinte.

În ultimul deceniu asistăm la o “relansare” puternică a purtării bebeluşilor în toată lumea şi în cadrul tuturor categoriilor sociale, părinţii înţelegând tot mai bine beneficiile pe care aceasta le aduce.

Beneficiile babywearing-ului

Iată câteva dintre beneficiile purtării bebeluşilor:

Bebeluşii purtaţi plâng mai puţin şi sunt mai veseli

Ajută la învăţare: fiind mai liniştiţi în timpul în care sunt purtaţi, bebeluşii îşi folosesc în mod optim vigilenţa şi capacitatea de învăţare. Din poziţia confortabilă pot observa foarte bine mediul, feţele şi mimica celor din jur şi se pot întoarce cu uşurinţă când nu vor să vadă ceva sau când se simt suprastimulaţi. Totodată părintele va tinde să interacţioneze şi să vorbească mai mult cu cel mic în momentul în care îl poartă, lucru foarte benefic pentru învăţare.

Cei care apreciază teoria ataşamentului susţin că prezenţa mamei este o influenţă reglatoare care îl ajută pe bebeluş să devină mai organizat şi să se adapteze mai bine la mediul extra-uterin. Astfel, purtarea bebeluşului imediat după naştere îi va aminti acestuia despre viaţa din burtică datorită faptului că poate simţi mai bine mirosul mamei, bătăile inimii şi ritmul acesteia.

Dezvoltă inteligenţa – expunerea şi implicarea în lumea persoanei care îl poartă îl va stimula pe cel mic să creeze diverse conexiuni, să fie mai atent, îi dezvoltă abilitatea de vorbire şi de învăţare.

Dezvoltă echilibrul bebeluşului.

Este foarte benefic pentru dezvoltarea prematurilor.

Este recomandat de către medicii ortopezi pentru a preveni displazia de şold sau în cazurile uşoare ale acesteia.

Este un ajutor emotional pentru mamă, putând preveni depresia, datorită oportunităţii de conectare pe care o oferă.

Ai mâinile libere pentru a putea face diverse lucruri cotidiene.

Poate fi un real ajutor în momentul în care bebeluşul este agitat, are colici sau dificultăţi în a adormi.

Ai mobilitate mai mare, putând ajunge şi in locuri în care ar fi dificil sau imposibil să mergi cu bebe în cărucior.

Sisteme ergonomice de purtare

Fie că te bucuri de o plimbare relaxantă în natură sau că te grăbeşti dintr-un loc în altul pentru a rezolva diverse treburi, un sistem de purtare te va ajuta să ai mobilitate mai bună şi să îţi ţii bebeluşul aproape. Asigură-te că alegi un model ergonomic, sigur şi sănătos.

Există câteva reguli pe care un sistem de purtare trebuie să le îndeplinească pentru a fi ergonomic:

Poziţia M a picioruşelor – presupune ca genunchii bebeluşului să fie puţin mai ridicaţi decât nivelul şezutului

Coloana să ia forma de C – materialul trebuie să îi permită spatelui să se curbeze în mod natural

Materialele să fie testate şi sigure

Conform unui studiu efectuat la Universitatea din Arkansas, poziţionarea corectă a bebeluşului (cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 luni) cu faţa către purtător, într-un sistem de purtare ergonomic, presupune o activitate musculară şi o poziţionare a şoldurilor similare cu cele obţinute prin folosirea unor dispozitive ortopedice utilizate pentru tratarea displaziei de şold. Aşadar părinţii sunt încurajaţi să se bucure de beneficiile pe care babywearing-ul le aduce, alternând dispozitivele medicale cu sistemele de purtare, atunci când situaţia o permite.

Ce model alegi

Dacă la începuturi “sistemele” de purtare erau confecţionate din diverse piei de animale sau diverse improvizaţii din natură (lucru valabil şi astăzi, în anumite culturi), lumea modernă ne aduce o diversitate mare de sisteme, modele şi imprimeuri, aşa că nu e foarte greu să găseşti ceva potrivit stilului tău.

Poţi alege între:

Wrap (elastic sau ţesut) – este practic o fâşie lungă de material, care poate fi legată în numeroase moduri pentru a aşeza copilul în faţă sau în spate. Este unul dintre sistemele “de cursă lungă”, datorită faptului că poate fi utilizat atât pentru bebeluşi, cât şi pentru copiii mai mari. Este bine să ştii că wrap-urile elastice sunt potrivite doar pentru bebeluşii foarte mici, la greutate mai mare susţinerea nemaifiind optimă.

Sling cu inele – înrudit cu wrapul, este ideal pentru părinţii care nu se descurcă aşa bine cu “legăturile” pe care le presupune wrapul, fiind mai uşor şi mai rapid de reglat. Este o variantă perfectă pentru vară, datorită faptului că este vorba despre un singur strat de material, iar pentru bebeluşii mai mari, poziţionarea pe şold lasă suficient spaţiu pentru a oferi mai multă libertate de mişcare.

SSC (Soft Structured Carrier) – marsupiul cu centuri şi catarame, apreciat de foarte mulţi părinţi pentru că se montează extrem uşor şi rapid.

Indiferent de varianta preferată, asigură-te că ai ales un sistem ergonomic şi că îl utilizezi corect, conform recomandărilor producătorului. În plus, în diverse oraşe există aşa-numitele “biblioteci” de babywearing, unde vei găsi o varietate mare de modele pentru testare şi vei avea sprijinul şi sfaturile altor mămici cu experienţă sau ale unor consultanţi în babywearing.

Sistemele de purtare pe care le găseşti la IYA sunt ergonomice, certificate de International Hip Dysplasia Institute şi confecţionate din materiale de calitate, organice şi certificate. Poţi vedea oferta noastră aici: https://www.iya.ro/dupa-sarcina/sisteme-de-purtare.html

Îţi dorim purtări plăcute alături de cel mic!