„Eco” nu ar trebui să însemne doar „prieten cu mediul înconjurător”. Sigur, aceasta poate că e cea mai cunoscută calitate a sa, dar asta nu înseamnă că beneficiile directe ale utilizării produselor de acest tip ar trebui trecute cu vederea. În fond, atunci când spunem „eco” ar trebui să ne gândim la o veritabilă armonizare a noastră cu natura, cu ajutorul căreia ambele părți implicate vor avea de câștigat la final. Puțin câte puțin, în fiecare zi, într-un mod sănătos. Textilele eco sau organice nu fac notă discordantă, fiind, dincolo de ”statement”, o modalitate la îndemână de a ne simți mai confortabili, mai liberi și, de ce nu, chiar mai eleganți, în propria piele. Ele se caracterizează printr-un grup select de țesături realizate din materiale și prin procedee ce au un impact ce își propune să tindă spre zero din punctul de vedere al emisiilor de carbon, a energiei și a poluării, prin comparație cu metodele obișnuite ce sunt folosite în fabricarea hainelor, fie că vorbim despre seriile mari ori despre cele mai mici, de tip butic sau artizanat. De obicei, hainele eco sunt realizate exclusiv din materiale 100% naturale ce provin din recolte lipsite de chimicale precum pesticideleeconomisind de asemenea la capitolul apă și energie pentru a nu consuma inutil resurse locale, procesarea finală fiind realizată la rândul său într-un mod chibzuit, pentru a se evita excesul de deșeuri, o problemă tot mai comună și tot mai pregnantă în ziua de azi.

Printre țesăturile „minune”, așa cum mai sunt ele din păcate greșit catalogate (căci asta „fură” cumva din meritul uman, al grijii față de om și natură deopotrivă, făcându-ne să uităm poate uneori de faptul că trebuie să avem grijă individual), regăsim în primul rând cânepa, bambusul și, desigur, bumbacul organic. Supra-numită „super fibra”, țesătura de cânepă este realizată din fibrele din planta de sativa, plantă ce nu are nevoie nici de pesticide, nici de ierbicide și care reprezintă bineînțeles o resursă regenerabilă. Calitățile sale în urma transformării într-un articol vestimentar? În primul rând, o rezistență elastică uriașă, de aproape 10 ori mai mare, în anumite condiții, spre deosebire de mai cunoscutul bumbac. Astfel, hainele de acest tip se vor mula extrem de bine pe corp, rezistând excelent nu doar în condițiile unui trup perfect tonifiat ci și atunci când vorbim despre fluctuații mai mari în greutate. Hipo-alergenică, țesătura din cânepă devine automat și o foarte bună prietenă cu pielea, caracteristica sa non-iritantă făcând-o ideală pentru purtare în cazul persoanelor cu sensibilitate de piele sau chiar și a noilor născuți. De asemenea, datorită unei compoziții ce o apropie de pânză din punct de vedere senzorial, e ideală întreaga vară, păstrând o senzație constantă de răcorire, ajutând pielea să respire eficient și fiind și un bun protector natural împotriva razelor UV.

Neobișnuit poate, bambusul e o altă textilă ecologică pe care merită din plin să o iei în considerare. Obținut din pulpa de iarbă de bambus (nu, niciun ursuleț Panda nu va fi văduvit de alimentul său favorit!), acesta trebuie obligatoriu testat și certificat oeko-tex după procesare, acest procedeu garantând nu doar lipsa de produse chimice cu care a fost tratat dar și siguranța ta din punctul de vedere al sănătății. Hipo-alergenică prin definiție și extrem de fină la atingere, țesătura din bambus are și proprietatea de a absorbi excelent apa, protejând astfel pielea în situații neprevăzute. În plus, ea posedă și numeroase calități antibacteriene prin intermediul agentului denumit ”bambus kun”, pe care nu le va pierde nici după câteva zeci de spălări.

Mult mai cunoscut publicului larg, bumbacul organic sau, mai simplu spus, bumbacul natural (nu, bumbacul nu e automat ecologic, contrar a ceea ce ai putea crede), reprezintă o altă țesătură eco care posedă multiple beneficii de care să te bucuri. Provenit strict din agricultura ecologică și necesitând certificate care să ateste asta la finalul procesării, acesta e deosebit de prietenos cu pielea, simțindu-se extrem de fin la atingere și fiind recomandat în special persoanelor ce suferă de alergii sau care se irită ușor în contact cu materiale (mai) abvrazive. Ușor de întreținut, ușor de spălat și deloc pretențioasă cu nevoia de călcare, țesătura  din bumbac organic are și o rară calitate estetică, absorbind și reflectând mai apoi lumina într-un mod special, subtil și delicat, motiv pentru care hainele confecționate din acest material sunt ideale de purtat pe timpul zilei, pentru un efect glossy suplimentar, pe care îl meriți din plin.