Îți mai aduci aminte? Focul care ardea jucăuș în sobă. Muzicalitatea sa specifică. Papuceii croșetați care îți țineau de cald indiferent de temperatură. Andrelele strălucitoare cu care bunica lucra hăinuțele de mână. Fularele cu zorzoane la ambele capete. Căciulițele cu modele ce păreau dantelate. Mănușile cu doar două degete care te făceau să-ți imaginezi că două sunt mai mult decât suficiente. Reprizele de săniuș care se terminau de fiecare dată la fel, cu zâmbete care înghețau zăpada și ciocolată caldă. Momente speciale, departe de gânduri complicate și o rutină din care nu ai fi dorit să ieși, pentru că unele cuvinte nu au nicio putere în realitate. Momente ce pot fi retrăite de fiecare dată când întâlnim un sunet, un gust sau un obiect familiar din acele timpuri minunat de simple. Momente ce pot fi de asemenea „pasate” mai departe copiilor noștri, pentru ca ei să experimenteze la rândul lor bucurii pure, imposibil de cuantificat.

Cu gândul la toate aceste emoții specifice ne-am adus aminte de hainele tricotate. Pe când eram mici, e drept, ne bucuram de ele pur și simplu datorită unicității lor și a dragostei cu care știam că au fost confecționate special pentru noi. Astăzi însă am ajuns să le deslușim tainele, înțelegându-le beneficiile dincolo de cadourile artizanale pe care le așteptam cu drag, iarnă de iarnă. Astfel, fie că sunt din lână ori din bumbac organic, hainele tricotate posedă câteva caracteristici care le fac speciale în primul rând pentru cei mici, corpurile lor nefiind încă întru totul pregătite să lupte activ în sezonul rece împotriva frigului, dar și pentru noi, cei mai mari care, de multe ori, părem nepregătiți an de an odată cu primele zile de ger care ajung să ni se pară veritabile premiere deși se întâmplă în fiecare sezon. Înainte de orice, aceste articole vestimentare au darul de a izola căldura ermetic, păstrând o temperatură optimă pentru mult mai mult timp, prin comparație cu hăinuțele obișnuite. De altfel, paradoxal, tricoturile sau bluzele realizate cu ajutorul firelor de tricotat vor acționa ca un scut mult mai puternic decât articolele mult mai groase iar asta datorită rezistenței mult mai mari a materialului confecționat în acest fel, fie că vorbim despre tricotajul manual ori despre cel de serie (desigur, de cele mai multe ori de serie mică, maxim medie). Acest avantaj atrage astfel după sine un altul: rezistența în timp a hăinuțelor. E drept, de multe ori procesul de curățare a lor va necesita puțină atenție și aderarea la câteva reguli precum nefolosirea înălbitorilor și spălarea mai lentă, la 30 de grade, precum și uscarea „naturală” însă aceste concesii pălesc în comparație cu garanția de a ne putea bucura pentru mai mult timp de o bluză, un pulover, o salopetă, o pereche de pantaloni sau chiar un compleu de calitate.

Un alt beneficiu al hăinuțelor tricotate constă în confortabilitatea acestora. Știm, anotimpul rece, pe cât de plăcut datorită activităților în aer liber, poate reprezenta o corvoadă datorită articolelor vestimentare „grele” care ne fac să ne simțim rigizi și care ne taie astfel din elanul unei zile ce ar putea fi în alte circumstanțe pline de aventuri. Tricoturile nu au însă, contrar opiniei generale, aceste probleme. Astfel, deși materialele folosite pentru realizarea lor sunt puternice și rezistente, produsul final e unul moale, plăcut la atingere și comod, creat special pentru momente active. În plus, dacă provin din materiale organice, ele mai au și avantajul de a fi prietenoase cu pielea, fie ea și dintre cele mai sensibile, precum cea a bebelușilor, prevenind alergiile și reacțiile adverse ce pot apărea, mai ales în contextul vremii potrivnice.

Frigul nu este însă singurul lucru de care ne poate proteja o hăinuță tricotată. Ploile ușoare sau chiar burnița se pot declara învinse de multe ori de peliculele speciale ale acestora care acționează precum un strat protector pentru corpul nostru. Tocmai de aceea, în condiții potrivite, un pulover tricotat va putea ține chiar loc de geacă de iarnă, oferindu-ne nouă în general și micuților în special mai multă libertate de mișcare. În plus, aspectul elegant și stilat și doza de unicitate completează un tablou al beneficiilor, motiv pentru care articolele vestimentare tricotate reprezintă o recomandare pe care ți-o facem cu căldură...pentru întreg sezonul rece ce stă să vină.